Krislägesavtal aktiveras i Region Uppsala

TT

Uppdaterad 2021-01-01 | Publicerad 2020-12-30

Situationen på Akademiska sjukhuset i Uppsala beskrivs som mycket ansträngd. Arkivbild.

Krislägesavtalet i Region Uppsala aktiveras för personal inom intensiv- och intermediärvården på Akademiska sjukhuset.

Det innebär bland annat att arbetstiden kan förlängas till 48 timmar i veckan samt att en nödfallsövertid därutöver kan tas ut.

En begäran skickades först in efter ett extra sammanträde i regionstyrelsen.

"Läget är mycket allvarligt och vi måste se till att vården har den bemanning som behövs för att klara behoven. Det här är ett beslut ingen vill fatta, men vi är tvungna att göra det", säger Emilie Orring (M), ordförande i regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.

"Uttömt alla möjligheter"

Därefter kom beslut i styrelserna för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona (kommunala företagens arbetsgivarorganisation).

"Region Uppsala har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns inom ramen för det vanliga kollektivavtalet. Vi har därför beslutat att aktivera krislägesavtalet", säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR och i Sobonas föreningsstyrelse, enligt ett pressmeddelande.

Hittills har aktivering av krislägesavtal tidigare beviljats i Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Gävleborg.

Extra arbetsbelastning

Facket Vårdförbundet påpekar att krislägesavtalet innebär extra arbetsbelastning på redan hårt prövade medlemmar men också att de anställda får 220 procent av lönen under den extra arbetstiden.

"När nu situationen är som den är, med hög smittspridning och pattienttryck, så är det nödvändigt att Vårdförbundets sjuksköterskemedlemmar får skälig ekonomisk ersättning för sitt hårda arbete. Det är en extremt ansträngd situation nu och det är just för att den här typen av situationer som vi har tecknat krislägesavtalet med SKR", säger Sofia Lindström, ordförande för förbundet i Uppsala, i ett pressmeddelande.