Dödstalet stiger efter nya israeliska anfall

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Raketer avfyrade från Gazaremsan mot Israel under onsdagen.

NYHETER

Ytterligare palestinier har dödats i nya israeliska flyg- och robotattacker mot mål på Gazaremsan under onsdagen, enligt palestinska myndigheter.

Israels premiärminister varnar för att fortsatta attacker från palestinskt håll kommer att få konsekvenser.

Totalt ska 26 palestinier ha dödats i den senaste våldsspiralen. Den utlöstes av en israelisk lufträd tidigt i tisdags morse då en högt uppsatt ledare i den väpnade islamistgruppen Islamiska jihad, 42-årige Baha Abu al-Ata, dödades.

Attacken har följts av raketbeskjutning från palestinskt håll som fått flyglarmen att ljuda och människor att rusa till skyddsrummen i Israel – som svarat med fler luftangrepp.

Israels militär bekräftar att man på onsdagen genomfört flera attacker mot mål tillhörande Islamiska jihad, däribland mot en grupp personer som avfyrat rakteter.

"Fler och fler smällar"

Totalt har 360 raketer avfyrats från Gaza sedan al-Ata dödades, enligt den israeliska militären, som uppger att landets robotförsvar stoppat en övervägande majoritet av dem och att ingen dödats av de resterande.

Däremot har 48 människor i Israel behandlats för lättare skador och raketerna har även orsakat materiella skador.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnar Islamiska jihad för att fortsätta med raketbeskjutningen.

– De har ett val: att stoppa attackerna eller ta emot fler och fler smällar. Deras val, säger Netanyahu i början av ett regeringssammanträde.

Mörkt om medling

Han lägger till att Israel inte vill ha ytterligare upptrappning men att landet kommer att svara på attacker "utan nåd".

FN:s Mellanösternsändebud Nikolaj Mladenov landade enligt uppgift i Kairo på onsdagen. Egypten och FN har tidigare medlat mellan Israel och militanta grupper i Gazaremsan och Mladenov ska ha deltagit i samtal för att få stopp på våldet.

Källor med insyn i samtalen uppger dock att det finns risk för en upptrappning och Musab al-Barayem, talesperson för Islamiska jihad, säger att gruppen inte är intresserad av medling eftersom den hämnas för att al-Ata dödats.

Publicerad:

LÄS VIDARE