Volontärerna Paul och Dylan tros ha kidnappats av ryssar

Uppdaterad 2022-04-30 | Publicerad 2022-04-29

Brittiska volontärerna Paul Urey och Dylan Healey tros ha kidnappats i en rysk vägspärr.

Nu lever mamma Urey sin värsta mardröm.

– Jag bad honom att inte åka. Jag sa ”Snälla, åk inte”, berättar hon för Sky News.

”Mamma, jag kan inte leva med mig själv och veta att folk behöver min hjälp för att ta sig i säkerhet. Jag måste åka”.

Det blev svaret till mamma Linda när hon bad sonen och volontärarbetaren Paul Urey stanna hemma i Storbritannien, berättar hon för Sky News.

Nu är han och kollegan Dylan Healy, 22, spårlöst försvunna.

De reste till Ukraina för att volontärarbeta. Nu tros de ha blivit kidnappade i samband med att de stoppades i en vägspärr söder om staden Zaporizhzhia, 22 mil utanför belägrade Mariupol.

”Ryssarna är inte att leka med”

Ureys mamma berättar att han har varit i Ukraina i över en och en halv vecka. Det är inte första gången. Han hade nyligen återvänt hem till Storbritannien och vände kort därefter tillbaka.

– Jag bad honom att inte åka. Jag sa ”snälla, åk inte”, berättar Ureys mamma.

De brittiska volontärerna Paul Urey och Dylan Healey.

Hon beskriver honom som en varm och vänlig familjefar som är ”för snäll”.

– Jag önskar att han var en hemsk person om jag ska vara ärlig. Jag förstår att det låter själviskt, men ryssarna är inte att leka med. Han är alldeles för snäll, säger hon.

Paul Urey och hans mamma har haft tät kontakt under hans vistelse i Ukraina. Under deras senaste samtal i måndags sa han att han inte skulle kunna vara nåbar de kommande 36 timmarna.

– Det känns som jag är i min värsta mardröm just nu och jag vill bara att de ska ge mig honom tillbaka. Det känns som att jag vill dö. Jag vet inte vad jag ska ta mig till och det är fruktansvärt, säger hon till Sky News.

Tillfångatogs vid vägspärr

Enligt ideella hjälporganisationen Presidium Network ska Urey och Healey ha varit kända för dem, men att de arbetade på frivillig basis. De ska ha varit i området för att hjälpa till att evakuera en kvinna och två barn när de uppges ha blivit kidnappade vid en rysk vägspärr.

Nu befarar de att Urey och Healey misstänks vara brittiska spioner.

Ryska stridsvagnar på Mariupols gator.

Tre timmar efter kidnappningen ska huset där den evakuerade kvinnan bott ha blivit stormat av ryska styrkor. Hennes man ska ha blivit utfrågad om hur hans fru ”känner dessa brittiska spioner”, rapporterar Sky News.

– Vi är oroliga över dessa personer och att ryssarna kommer att peka ut dem som brittiska spioner vilket är osant. De är civila hjälparbetare, säger Dominik Byrne, en av grundarna till Presidium Network.

Brittiska myndigheter är inkopplade i ärendet och uppger för Sky News att ”man gör allt man kan för att stötta dem”.

Samtidigt väntar Ureys mamma vid telefonen.

– Något är fel. De har tagit honom. Han skulle ha kontaktat mig om han kunde. Allt han ville var att hjälpa människor, säger hon.