17-åring gripen för skjutningen i Biskopsgården

Uppdaterad 2021-07-03 | Publicerad 2021-07-02

En 17-åring har anhållits på sannolika skäl misstänkt för dödsskjutningen av en polis i Biskopsgården i onsdags kväll.

– Han är hemmahörande i Biskopsgården och det vi kan säga är att han finns i konfliktmiljön, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

17-åringen greps vid 14.15 på fredagen och fördes till polishuset i Göteborg.

– Han är nu anhållen misstänkt för mord, sa kammaråklagare Ulrika Åberg på pressträffen som hölls vid 16:30 på fredagseftermiddagen.

Den anhållne 17-åringen har förhörts kort under dagen och därefter anhållits, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Han nekar till anklagelserna.

Utöver polismannen som sköts finns ytterligare tre målsägande i fallet, enligt kammaråklagare Åberg.

Massiv polisinsats

Stora resurser har lagts på utredningen av dödsskjutningen. Polisen har haft stor närvaro i området kring Biskopsgården, bland annat med helikopter och hundpatruller. Man har gått skallgång, gjort tillslag och över 20 personer ska ha hämtats in till förhör.

– Vi har haft en intensiv jakt där vi har lyckats hålla upp tempot som behövts med all resurs på plats, säger polisens utredningsledare Anna Bergkvist.

Att en person nu är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök, innebär inte att utredningen är över.

På eftermiddagens pressträff uppgav utredningsledare att ytterligare gripanden inte kan uteslutas.

Motivteorin

Enligt polisen är det för tidigt att säga vad motivet till dödsskjutningen kan ha varit. Men enligt utredningsledaren tror man i nuläget inte att den dödade polismannen var den tänkta måltavlan. Dådet kopplas istället till gängkriminalitet och pågående konflikter i området kring Biskopsgården.

– I miljön finns flera konflikter som pågår, utifrån vad vi vet knyter vi det dit, säger kammaråklagaren Ulrika Åberg.

Under helgen kommer åklagaren att ta ställning till om 17-åringen ska häktas.

På fredagseftermiddagen höll kammaråklagare Ulrika Åberg, utredningsledare Anna Bergkvist, regionpolischefen Klas Johansson och kommenderingschef Teodor Smedius pressträff med anledning av gripandet av en misstänkt för polismordet i Biskopsgården.

”De ska känna oro”

Polisens utredningsarbete fortsätter. Man kommer även ha fortsatt hög närvaro i Biskopsgården.

– Vi vet att de misstänkta följer oss, precis som alla andra. Vi vill inte väcka den björn som sover. De ska känna sig oroliga där ute, snart kommer vi och knackar på dörren, så är det bara, sa Christer Fuxborg vid polisens ledningscentral i Region Väst till Aftonbladet tidigare under fredagen.

En 33-årig polis, ny i yrket, befann sig i det utsatta området Biskopsgården på Hisingen i Göteborg på onsdagskvällen när en skottlossning inträffade. Han dog efter att ha träffats av skott.

Kameraövervakning fanns i området och hela eller delar av händelseförloppet kan ha fångats på bild.

Detta vet vi just nu om polisskjutningen i Göteborg

Offret: En 33-åring man, relativt ny i yrket. Var i Biskopsgården med en kollega för vanligt arbete, inte i någon särskild insats.

Motivet: Det är oklart om polisen var måltavla eller inte, inget är känt om ett eventuellt motiv. Men enligt polisen finns det fler än en målsägande i ärendet.

Gärningspersonen: En 17-åring är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Han greps i Biskopsgården och ”finns i konfliktmiljön” där, enligt polisen.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    Teodor Smedius:

    – Jag kan också tillägga att det är omöjligt att känna glädje en dag som denna men det är en viss tillfredställelse i att vi lyckats komma så här långt. Att vi har en misstänkt för mordet på vår vän och kollega. Vi får aldrig honom tillbaka, men det minsta vi kan göra är att göra allt vi kan för att gå i mål i den här utredningen.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    – Det som är viktigt nu är också att medborgare och allmänheten där ute fortsätter ringa in och hjälpa oss. Vi har haft ett fokus på jakten men det stora arbetet kvarstår, att få en riktigt tydlig bild vad som hänt där. Vi är inte klara med arbetet.

    Kan ni berätta hur det känns efter det intensiva arbetet?

    – Det känns bra. Det är den målsättningen vi har haft ända sedan 22.30, att gripa gärningsman. Och det är det som utredningen får utvisa nu, om vi är helt rätt.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    Hur många personer handlar det om? Hur många övriga målsäganden?

    Anna Bergkvist:

    – Vi har en numerär som är, idag, tror jag att det är tre stycken till som är uppsatta som målsägande. Men det är också på en plats där det fanns ett flertal personer. Så det är också det utredningsarbete som får pågå nu och där vi får via förhör ta fram: vilka har befunnit sig i närheten där skotten har avlossats? På det sättet kan man bli målsägande utan att man vet om det.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    Har det gjorts något fynd? Vapen?

    – Det som ligger i vår utredning och eventuella fynd vill jag inte kommentera. Och det är för att vi vill ha informationen så nära oss som möjligt.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    – Jag kan inte berätta vad bevisningen består av. Vi är i ett inledande skede i den här utredningen. Vi vill inte att den ska påverkas av utomstående omständigheter.