Poliserna hedrar sin dödade kollega

Uppdaterad 2021-07-03 | Publicerad 2021-07-02

Sent under torsdagsnatten samlades den mördade polismannens kollegor från stationen för att hedra sin vän och kollega.

Under tystnad bar poliserna alla de blommor och ljus som lämnats på platsen och placerade intill en björk vid mordplatsen.

Det är tyst i Biskopsgården. Klockan har passerat midnatt. Blåljusen har slutat blinka och de sirener som tjutit större delen av dagen har tystnat. Folksamlingen har gått hem – kvar är bara de poliser som jobbade nära den mördade polismannen.

Under dagens lopp har hundratals människor åkt till Biskopsgården för att hedra polismannens minne. Vägen ner till centrum kantas av blommor.

I tystnad samlar nu poliserna alla blomsterbuketterna, breven och ljuslyktorna på en gräsplätt under en björk vid den plats där deras kollega och vän sköts till döds. Tåget av poliser med famnarna fulla av färggranna blommor tycks aldrig ta slut.

”Det är fruktansvärt”

Ibland stannar någon av dem till när de knäböjt intill blommorna. De tar sig tid att läsa något av alla de handskrivna breven deras kollega aldrig ska kunna läsa.

Bilden av hur en polis bör vara rinner av dem och kvar är bara den person som plötsligt mist en vän.

– Det är så fruktansvärt det som hänt, säger en av poliserna vid en av de få ordväxlingar som ändå sker under den här stunden.

Till slut har de lyckats samla, och varsamt placera ut, allt på den nya minnesplatsen. Där står de sedan tysta intill varandra, i ljusens svaga sken.

PODD Polisen: Möts dagligen av våld och hot

Aftonbladet Daily med Tomas Stjernfeldt på Polisförbundet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen