Kommunens oväntade drag mot gängen – vill drogtesta 10 000 anställda

Uppdaterad 2023-08-04 | Publicerad 2023-08-03

Eskilstuna har stora problem med gängkriminalitet.

I ett försök att komma åt gängens pengar vill nu kommunen börja drogtesta sina 10 000 anställda.

– Vi behöver ta nya grepp, säger Jari Puustinen (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Eskilstuna har den senaste tiden varit hårt drabbat av skjutningar och våldsdåd som kopplas till gängmiljöer. Bland annat har tolv skjutningar skett hittills i år. Kommunen har också gjort tester på avloppsvattnet sedan fem år tillbaka och har genom detta kunnat konstatera en stor mängd droger i vattnet.

– Vi ser i dag att grunden till gängkriminaliteten och den brottslighet som den medför är narkotika. Det är marknaden som skapar det här. Då måste vi som organisation ta vårt ansvar och hitta nya grepp för att begränsa marknaden och givetvis hjälpa de som har hamnat i ett beroende, säger Jari Puustinen.

Komma åt gängens pengar

Han berättar att kommunen nu tittar på hur testerna skulle kunna gå till. Tanken är att de ska göras regelbundet och att vissa yrkesgrupper, till exempel de som jobbar med barn och äldre, kan bli testade oftare.

– Vi har ett förebyggande arbete när det gäller rekrytering av ungdomar till gängen, men så länge marknaden finns blir det tufft att bara jobba med den delen. Vi har ett tydligt mål att jobba mot narkotika i kommunen och då måste nolltoleransen gälla i vår egen organisation.

Jari Puustinen hoppas att den här åtgärden kan minska droganvändningen i staden och därmed också komma åt gängens pengar.

Jari Puustinen.

– Om marknaden minskar och försvinner, försvinner också resurserna och pengarna som gängen slåss om. Gängkriminaliteten i Eskilstuna handlar om droger. Man slåss om olika områden. Vi hoppas att de som brukar narkotika får sig en tankeställare.

Hur har kommunens anställda reagerat på det här förslaget?

– Jag har inte hört vad de anställda säger, men tittar jag överlag tycker en stor del av medborgarna att det här är bra.

Testerna ska bygga på frivillighet, men Jari Puustinen säger att man tittar på vad som händer om en anställd inte vill testas.

– Jag ser inget konstigt med att ha drogtester. Säger vi att vi ska ha nolltolerans och drogfri personal vet man om förutsättningarna. Folk tror direkt att om man planerar ett drogtest och det är positivt så får man sparken. Så är det absolut inte. Arbetsgivaren har ett ansvar att den anställda kommer ur sitt beroende.

En pojke under 18 år skadades allvarligt efter en skottlossning i Eskilstunastadsdelen Nyfors, i slutet av juli.

Vill se ändrad lagstiftning

Det görs allt fler drogtester av anställda i Sverige, rapporterar Dagens Samhälle och skriver att i den privata sektorn regleras detta av exempelvis kollektivavtal. Den som vägrar att genomföra ett test riskerar att förlora anställningen.

Enligt Jari Puustinen är det svårare för kommuner att genomföra drogtester då de anställda har ett större skydd genom Regeringsformen. I den finns en paragraf som slår fast att ”varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingade kroppsliga ingrepp”. Jari Puustinen vill att det ska bli samma villkor för offentlig och privat sektor.

– Vi har en del lagstiftning i dag som inte har hängt med i samhällsutvecklingen. Då behöver man vara mer kvickfotad i riksdagen i de här frågorna. Jag vet att det tar tid att ändra lagar, men arbetet måste påbörjas i tid. Vi kan inte bara sitta med armarna i kors.

Det är fortfarande oklart när kommunen kan börja att drogtesta sin personal.

– Frågan är uppe och vi tittar på den utifrån lagstiftningen, säger Jari Puustinen.

Tidigare har Eskilstuna-Kuriren skrivit om kommunens förslag.