Bokenhielm: ”Jag såg inget som liknande tortyr eller kidnappning”

Åklagaren yrkar på kännbara fängelsestraff för kidnapparna

Uppdaterad 2023-03-07 | Publicerad 2023-03-06

KARLSKRONA. Under tre dygn tvingades en ung man tömma alla sina bankkonton och låna pengar från kompisar.

Han hölls enligt åtalet fången i källaren hemma hos Peder Blohm Bokenhielm, lokalpolitiker och ordförande för Bränsleupproret.

– Men jag såg inget som liknade tortyr eller kidnappning, säger Blohm Bokenhielm till Aftonbladet.

Rättegången om kidnappningsdramat i februari förra året har precis avslutats i Blekinge tingsrätt.

Åklagaren Malin Rydell Almroth yrkar på kännbara straff för de två kidnapparna: Fängelse i 10,5 respektive 11 år.

De båda nekar till brott och det gör också Peder Blohm Bokenhielm.

Han är åtalad för penningtvättsbrott genom att ha tagit emot nära 40 000 kronor på swish, pengar som kom från offret och som senare togs ut i bankomat.

Åklagaren menar att Peder Blohm Bokenhielm borde ha förstått att pengarna kom från brottslig verksamhet. Men även om det finns fängelse i straffskalan anser hon att det räcker med villkorlig dom och böter, vilket hon yrkar på.

– Det är i enlighet med den påföljdspraxis som finns vid denna typen av brott, säger Malin Rydell Almroth.

Merparten av bevisen mot kidnapparna är ett omfattande filmaterial som en av de tilltalade filmat själva.

”Vi satt och åt i köket”

En av de åtalade kidnapparna är en närstående till Peder Blohm Bokenhielm som bott hemma hos honom en tid.

Målsäganden, offret i kidnappningen, är en jämngammal bekant till den närstående, och presenterades som en kompis när de dök upp i hemmet. En kille som var skyldig pengar som han nu skulle betala tillbaka till den närstående.

Peder Blohm Bokenhielm berättar att han träffade målsäganden, att de satt och åt i köket tillsammans. Och säger att han även frågade om de pengar han fått på swish. Målsäganden bekräftade då att det stämde att det var för en skuld.

Men i själva verket ska den unge mannen, enligt åtalet, ha vistats i huset mot sin vilja och varit tvingad att föra över pengarna.

En av de åtalade som filmat sig själv.

”Polisen såg inte heller något”

Anhöriga till offret slog larm när han inte kom hem och polisen gav sig ut för att leta. De hittade också den mannen hemma hos Blohm Bokenhielm norr om Olofström.

Offret försäkrade för polisen att han inte var utsatt för något brott varför patrullen lämnade ärendet utan åtgärd. I efterhand har mannen förklarat att han var tvingad att säga som han sa till polisen.

– Men om inte ens polisen såg att något var fel, hur kan det förväntas att jag ska ha gjort det, frågar sig Peder Blohm Bokenhielm.

Peder Blohm Bokenhielm. Åklagaren yrkar att han ska dömas till villkorlig dom och böter för penningtvättsbrott.

Förloppet finns på film

En av gärningsmännen har filmat avgörande delar i målet med sin mobil och det materialet är de starkaste bevisen.

Bland annat ses hur tortyrredskap lagts upp i källaren - och hur en av de tilltalade en tid senare tar sig in i Peder Blohm Bokenhielms hus och lurar i den anhörige sömnmedel och narkotika i sådana mängder att han är nära att dö. Han räddas av att ambulansen sätter in motmedel.

”Lätt att vara efterklok”

Peder Blohm Bokenhielm framhåller att han inte sett någonting som sett ut som tortyr eller kidnappning. Hade han gjort det hade han ringt polisen, säger han.

Domen kommer om några veckor. Den kan bli avgörande för om han kommer tillträda de politiska poster han valdes in till för moderaterna i Olofström i höstas.

Kunde du ha gjort något annorlunda?

– Man kunde ha frågat ytterligare. Man kunde ha skickat tillbaka, säger Peder Blohm Bokenhielm. Det är lätt att vara efterklok, men det hjälper ju ingen.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om det utdragna kidnappningsfallet i källaren.

Kidnapparna radade upp en mängd tortyrredskap i källaren för att få sitt offer att tömma sina konton, sammanlagt över 150 000 kronor.

Följ ämnen i artikeln