Man döms till 18 års fängelse – mördade sin vän

Publicerad 2023-06-16

 Här syns de tre vännerna på övervakningsbilder i tunnelbanan. Nu döms 33-åringen (längst till vänster) för mord. Offret längst till höger.

I september hittades en man knivmördad i en lägenhet i Bromma.

Fyra dagar senare greps den mördare mannens vän.

Nu döms en 33-årig till 18 års fängelse och utvisning för mordet.

På kvällen den 24 september i fjol mötte den 33-åriga mannen upp två vänner vid Fridhemsplan i Stockholm. Därifrån åkte de vidare till den ena vännens lägenhet i Bromma i västra Stockholm.

Under natten lämnade den ena vännen bostaden och lämnade 33-åringen och den andra vännen, en 41-årig man, ensamma kvar.

Nästan två timmar senare tog 33-åringen en taxi hem.

Kvar i lägenheten låg 41-åringen död.

Först två dagar senare, den 26 september, hittades mannen i lägenheten av en vän som blivit orolig då han inte svarade i telefon.

Polis larmades till bostaden och på plats kunde de konstatera att mannen blivit knivmördad med över 20 hugg.

Mannen döms till 18 års fängelse och ska utvisas från Sverige.

Nära vänner – minns inte mordet

Med hjälp av bland annat vittnesuppgifter och data från 33-åringens mobil kunde polisen spåra den 33-åriga mannen som befunnit sig i lägenheten. Han greps på ett sjukhus två dagar efter att den mördade mannen hade hittats.

Mannen uppgav då själv att han brukade ha psykotiska episoder.

– De här senaste dagarna så har jag haft minnen av att mörda min vän, säger mannen i förhör.

Samtidigt uppgav han att han var osäker på om det var riktiga minnen eller något som han inbillat sig. Han berättade också att den mördade mannen var en nära vän som han i perioder umgåtts nästan dagligen med.

– Vi tar massa droger och sen står jag upp och hela rummet ändras så det är ett helt annat perspektiv. Och jag bara kommer ihåg att jag helt förlorar kontrollen av mig själv, säger mannen.

33-åringen (längst till höger) mördade sin vän med 20 knivhugg. Ingen vet varför.

Oklart motiv

När polisen hittade den mördade 41-åringen kunde de se att han hade ett stort antal knivhugg på kroppen. Men motivet till mordet, och varför det skedde, är oklart för polisen.

33-åringen har inte heller uppgett varför han mördade sin vän.

– I utredningen har det inte framkommit något specifikt motiv och det verkar inte ha varit ett överlagt mord, säger Carolin Forssell från grova brott i Stockholm Nord.

Mannen har själv uppgett att han och 41-åringen var nära vänner.

– Inget tyder på att de ska ha haft en konflikt, snarare motsatsen, säger Carolin Forssell från grova brott i Stockholm Nord.

Polisen: Framgångsrikt utredningsarbete

Kniven som användes vid mordet återfanns aldrig. Däremot har polisen kunnat knyta mordet till den 33-åriga mannen med hjälp av vittnesuppgifter och telefontömningar.

– Det har varit ett bra teamwork från början till slut. Anledningen till varför det blev ett framgångsrikt arbete var för att vi i ett tidigt skede kunde identifiera och gripa gärningspersonen, säger Carolin Forssell.

På fredagen dömdes den 33-åriga mannen till 18-års fängelse för mordet. Han döms också till utvisning till Namibia – det land som mannen ursprungligen kommer från.

Följ ämnen i artikeln