Läkemedelsverket varnar för giftigt smink

Publicerad 2022-11-21

Hormonstörande ämnen, tungmetaller och mjukplast.

Nu varnar både Läkemedelsverket och Stockholm stad för billigt smink och elektronik som reas ut på Black Friday.

– Om en hormonstörning sker när kroppen utvecklas kan utvecklingen bli fel, och dessutom bli en bestående skada, säger Arne Jamtrot, enhetschef på Kemikaliecentrum.

Rea-tider närmar sig, det redan billiga ska bli billigare.

Men nu kommer varningar om farliga ämnen som förekommer i smink, kosmetika och billig elektronik.

– Mycket av de här produkterna är förbjudna, men det finns inte någon möjlighet för myndigheterna att hålla koll på det när produkterna säljs online utanför EU, säger Arne Jamtrot, enhetschef på Kemikaliecentrum i Stockholms stad.

Det är främst kemikalieinspektionen som gör stickprover på olika produkter, och hittar då ämnen som inte får förekomma i sådana produkter.

– Risken med det är att produkterna inte nödvändigtvis är lika säkra som de som följer EU:s regelverk. Vi har exempelvis sett i tidigare granskningar att en viss typ av hudkrämer har innehållit kvicksilver, säger Elmira Tavoosi, senior utredare på Läkemedelsverket.

Kan leda till nedsatt reproduktionsförmåga

I elektronikprodukter kan det röra sig om tungmetaller, mjukgörande och flamskyddsmedel.

I smink rör det sig om allergiframkallande eller hormonstörande ämnen, som liknar hormoner som faktiskt finns i kroppen. Det är som viktigast när kroppen utvecklas, alltså under fosterstadiet, barndom, puberteten och tonåren.

– När kroppen byggs upp och byggs om behövs de här hormonerna mycket. Kommer det en störning då blir det fel i ombyggnaden, och det kan bli fel som finns kvar.

För vuxna människor kan hormonrubbningen vara tillfällig, men sedan försvinna när man slutar att använda produkten.

Men man ska – oavsett ålder – vara vaksam på vilka konsekvenser som kan komma.

– Det kan handla om nedsatt reproduktionsförmåga, ämnesomsättningssjukdomar, det kan påverka immunförsvar och även en del som påverkar den kognitiva utvecklingen.

I slutändan kan det till och med leda till riktigt farliga sjukdomar som exempelvis cancer. Dock är Arne Jamtrot försiktig med orsakssambandet.

– Det är väldigt svårt att säga vad som leder till cancer, det finns massa saker som ökar risken, och det här är en. Men vilken av alla orsaker som till slut leder till att någon får cancer är helt omöjligt att säga, säger han.

Så hittar du rätt

Det är jättesvårt att hålla reda på som konsument, kanske särskilt när man handlar på nätet. Det är mycket svårare att fråga, säger han.

– Det finns i billiga grejer, kanske hörlurar, mobiltillbehör, sådant som man typiskt sett kanske köper från en halvstor firma.

På kosmetikaprodukter ska det finnas en kontakt som står som huvudman. När det gäller elektronikprodukter ska det finnas en CE-märkning vilket innebär att tillverkaren garanterar att produkten uppnår godkända miljökrav.

Det man också kan göra som konsument är att kontrollera nätshoppen och att säljaren befinner sig inom EU, men också att ställa sig själv frågan: Är priset orimligt billigt?

– Vi vill uppmana konsumenter att gynna de företag som tar sitt ansvar, säger Arne Jamrot.

Följ ämnen i artikeln