Alla hjärtans dag-rosorna som är klimat­smartast

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-09

Håll koll på varifrån alla hjärtans dag-rosorna kommer ifrån innan du slår till på en bukett. Klimatavtrycket varierar kraftigt.

De från Kenya ger mindre klimat­avtryck neder­ländska rosor

Rosor från Kenya är mer klimatsmart att köpa än de från Nederländerna.

Det visar en ny rapport, Life Cycle Assessment Cut Roses.

Enligt rapporten, gjord av Intep, har de kenyanska fairtradecertifierade rosorna lägre klimatavtryck, oavsett om de transporteras till Europa med flyg eller båt.

I rapporten har man tagit med faktorer som utsläpp av växthusgaser, kumulativt energibehov och övergödning av sötvatten.

Nederländska rosor kräver 6,4 gånger mer energi än de certifierade rosor som flygs till Europa och 22 gånger mer energi än kenyanska rosor som fraktats med båt.

De nederländska rosorna genererar också 2,9 gånger mer utsläpp av växthusgaser än de kenyanska, även om de sistnämnda flygs till Europa. De kenyanska rosor som fraktats med båt har 21 gånger lägre utsläpp än de nederländska.

– För medvetna konsumenter som vill köpa rosor till alla hjärtans dag är det bra att veta att närodlat inte alltid innebär lägre klimatavtryck, säger Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige i ett pressmeddelande.