Polisen åtgärdar brister efter Löfvings död

TT

Publicerad 2023-08-30

Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades i februari död i sitt hem i Norrköping.

Polisen har nu fått ge sin syn på de brister Arbetsmiljöverket funnit hos myndigheten i granskningen efter polischefen Mats Löfvings död.

– De hade inga invändningar eller synpunkter på de ställda kraven, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Det var tidigare i somras som Arbetsmiljöverket skickade en underrättelse till polisen där man berättade vilka arbetsmiljöbrister man har sett i granskningen efter polischefen Mats Löfvings död, samt vilka krav verket överväger att ställa.

Bristerna och de medföljande kraven handlade om arbetet med att förebygga riskerna för kränkande särbehandling, samt arbetet med att ge krisstöd till de anställda.

– Det är allvarliga brister, för det är lika viktigt att motverka sociala risker som fysiska risker i arbetsmiljön. Sociala risker kan leda till kränkande särbehandling och psykisk ohälsa, sade Ulrika Scholander till TT i samband med underrättelsen.

Muntligt yttrande

Polisen fick till den 31 augusti på sig att uttala sig om bristerna innan verket tar beslut om ett eventuellt föreläggande. Polisen bad om att få redogöra för sitt yttrande muntligt, vilket man gjorde vid ett möte med Arbetsmiljöverket på onsdagen.

– Det de yttrade var att de har påbörjat arbetet utifrån de krav vi har underrättat dem om, och de hade inga invändningar eller synpunkter gällande de ställda kraven, säger Ulrika Scholander till TT efter mötet.

Arbetsmiljöverket kommer nu att fatta formellt beslut om föreläggande för att polisen ska arbeta vidare med kraven, kopplat till ett hot om vite. När ett sådant beslut kan tas kan dock inte Scholander svara på i dagsläget.

Skyddsombud på plats

Under onsdagens möte deltog även skyddsombud från polisen.

– Vi ser det som positivt att de är med. Det verkar ju för en fortsatt samverkan mellan skyddsombud och arbetsgivare, att båda parter har hört och är överens om hur man tar emot och tänker arbeta med kraven, säger Scholander.

TT har sökt Polismyndigheten som har avböjt att kommentera onsdagens möte.

Det var den 22 februari som Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades död i sitt hem i Norrköping. Enligt polisens utredning är det uteslutet att ”någon annan orsakat hans död”. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut Löfving som jävig i flera beslut. Han rekommenderade även myndigheten att överväga att avskeda honom.

Strax därefter anmälde polisen Löfvings död till Arbetsmiljöverket. Detta då det enligt Mattias Wahlstedt, kanslichef och biträdande avdelningschef för polisens rättsavdelning, inte kunde uteslutas att dödsfallet hade ett samband med arbetet.