Kontrollerades av polis – sedan besköts de

Femte skjutningen i Skarpnäck i år

Publicerad 2022-10-05

I går kväll kontrollerade polisen några personer utanför en godisbutik.

Någon minut senare hör och ser polisen samma grupp bli beskjuten – sannolikt med automatvapen.

– De flydde för livet, säger kommunpolisen Alvaro Torres.

Polisen har en förstärkt närvaro i södra Stockholmsförorten Skarpnäck, efter två mord och två mordförsök under året.

I går kväll, strax före klockan 21, kontrollerades några individer i en grupp utanför en godisbutik i centrum.

– Ett flertal av personerna som befann sig där är tidigare kända av polis, säger Alvaro Torres, kommunpolis i lokalpolisområde Globen.

Alvaro Torres, kommunpolis i lokalpolisområde Globen.

”Sköt med automatvapen”

Bara någon minut efter att polis lämnat platsen hörde de skotten dåna. Gärningsmännen hade kommit på elcykel. Poliserna såg hur gruppen som man just kontrollerat flydde platsen i panik.

– Vår uppfattning är att man sköt med automatvapen, säger Alvaro Torres.

Skotten smällde i husfasaden och en bil, men ingen person träffades. Däremot skadades en kvinna i 18-årsåldern av en så kallad rikoschett.

Hon hade befunnit sig i gruppen som just hade kontrollerats. Totalt var de ett tiotal personer.

– Några av dem är kända av polisen och några är inte det. Detta är en person som inte är känd av polis, säger kommunpolisen Alvaro Torres.

Ambulanspersonal tog hand om kvinnan.

Skjutningen är årets femte i Skarpnäck. Dessförinnan har två unga män skjutits till döds, och två har skottskadats.

Förutom den unga kvinnan som skadades i går så har de drabbade varit kända av polisen sedan tidigare.

– Det här tyder på att det finns någon sorts konflikt. Men om samtliga fall har med konflikten att göra, det vet vi faktiskt inte. Men såklart tittar vi på samband, säger Alvaro Torres.

I april, efter att det skett ett mord och ett mordförsök på en dryg vecka, anordnade Skarpnäckbor en manifestation där Aftonbladet var på plats.

– Ingenting har hänt. Tre killar har skjutits på öppen gata. Man kan inte bara sitta stilla, nu måste politikerna lyssna på oss, sa Mariama Sarr, 20.

”Skarpnäck har fått nog!”, lydde en av banderollerna.

– Igår stod det ungdomar på vår gård och provade skyddsvästar. Det känns som krig, sa en boende som vill vara anonym.

Polis på plats i Skarpnäck efter skottlossningen.

”Vi har mördare ute i det fria”

Men Skarpnäck hade dessvärre inte fått nog. Den 22 augusti anträffades i en man i 25-årsåldern skjuten i benet. Och nu senast gårdagens brutala kulregn i centrum.

Ingen sitter i nuläget frihetsberövad misstänkt för någon av de fem händelserna.

Alvaro Torres säger att han har full förståelse om Skarpnäckbor upplever en frustration över att polisen inte kommit längre i sina utredningar.

– En del i det här är att vi har behov av iakttagelser. Om vi skulle hitta vapen, och det inte finns dna eller teknisk bevisning, så står ärendena och faller på att det inte finns vittnesuppgifter som tydligt kan peka på någon gärningsman.

Och varför saknas det vittnesuppgifter?

– Det här är min egen tes, men vissa kanske har sett de här personerna men är rädda att träda fram. Om vi inte har gripit dem så har vi ju mördare ute i det fria, konstaterar Alvaro Torres.

Befarar vedergällningar

Mordet i februari tros vara startpunkten för våldsspiralen. Men vad som ligger bakom mordet, eller någon av de andra händelserna, är ännu okänt. Polisen betraktar de inblandade grupperingarna som ”löst sammansatta”.

– Det kan vara någon som förolämpat någon annan, narkotikamarknaden, att någon inte fick tillräckligt betalt, att någon har en skuld. Alla de här delarna tittar vi på, säger Alvaro Torres.

Tyvärr befarar kommunpolisen att gårdagens händelse inte är den sista. Det kan bli vedergällningar.

– Nu har vi haft fem skjutningar i Skarpnäck i år, där två har resulterat i mord. Vi ser väldigt allvarligt på läget, vi tror inte att det här är slutet på konflikten.

Hur jobbar ni för att det inte ska ske fler dåd?

– Ända sedan de tidigare skjutningarna har vi haft väldigt mycket personal som jobbar i Skarpnäck. Brottsförebyggande, repressivt, och med att identifiera individer. Tyvärr är många, både gärningsmän och målsäganden, väldigt unga personer. Så vi lägger mycket mer tid på Skarpnäck och har ökat närvaron. Men det här är ett arbete där alla måste hjälpas åt, alla som ser saker bör höra av sig till oss så vi kan agera, säger kommunpolisen Alvaro Torres.

Efterlyser tips om elcykel

Efter gårdagens skjutning har polisen jobbat intensivt. I morse hade det hållits ett 40-tal vittnesförhör.

Gärningsmännen tros ha färdats på en elcykel av ”fatbike”-liknande modell.

– De avlossar skotten och försvinner sedan från platsen. Vi är ytterst tacksamma om vi får in vittnesuppgifter kring personer som åkt på en tvåhjuling vid den här tidpunkten, sa Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen, under onsdagsmorgonen.

Om man ser ett sådant fordon i Skarpnäck med omnejd, som står parkerat på ett sätt som man reagerar på, önskar polisen också att man hör av sig. Exempelvis på telefonnummer 114 14.

Följ ämnen i artikeln