Skrek till misstänkte bombmannen: ”Vad har du gjort din jävel?”

Publicerad 2021-10-01

När Lars-Gunnar Wolmesjö väcktes av explosionen i Annedal sprang han ut.

Då stod den misstänkte bombmannen på gården.

– Jag skrek till honom, ”vad har du gjort din jävel?”, säger Wolmesjö.

Efter den kraftiga explosionen i ett flerfamiljshus i Annedal i Göteborg anhölls i går, torsdag, en av de boende i huset, en 55-årig man, misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Nu berättar grannen Lars-Gunnar Wolmesjö vad han såg på tisdagsmorgonen:

När han först beskrev händelsen för en brandman svarade Wolmersjö att 55-åringen bara bevittnat händelsen – nu har han insett att det kan ha varit gärningsmannen han såg:

– Jag vaknade och rusade ut direkt efter detonationen. Jag var ute på min altan efter bara tio sekunder. Då stod han och tittade upp mot lägenheten där det började ryka. Jag skrek till honom ”vad har du gjort din jävel?”.

– Han stod stilla och tittade uppåt, men när jag skrek vände han på klacken och försvann iväg fort som tusan. Han sprang inte, men rörde sig väldigt snabbt.

55-åringen skrek ”så här ska du inte göra”

Wolmesjö minns också att han hörde någon skrika:

– Jag hörde någon som ropade i samband med smällen, typ ”så här ska du inte göra”. Jag tänkte att det hade hänt något hos grannen. Men det var kanske bombmannen som stod där ute och ropade till hyresvärden, säger Wolmesjö.

55-åringen skulle ha vräkts samma dag som sprängladdningen detonerade. Han hade flyttat in i lägenheten när en anhörig flyttats till äldreboende, men hade enligt hyresvärden inte betalat hyran på flera månader. Mannen bestred vräkningen och det hela utvecklades till en tvist där till slut kronofogden stod redo att vräka mannen i tisdags, enligt uppgift till Aftonbladet.

”55-åringen betedde sig konstigt”

Lars-Gunnar Wolmesjö hade stött på sin 55-årige granne flera gånger före explosionen, och minns särskilt ett möte i tvättstugan:

– Han betedde sig konstigt, överdrivet smilande, som att han var lite kontaktsökande. Det var nästan så att jag tänkte ”stöter han på mig, eller vad är det frågan om”. Han föreföll befinna sig i ett överdrivet lyckorus, som att han var i sjunde himlen, bara för att det fanns en tvättid ledig och för att han träffade en granne i tvättstugan. Det var som att han signalerade att livet är verkligen toppen, säger Wolmesjö.

– Andra gånger när jag sett honom har jag tänkt ”vad sjutton är det där för människa?”. Han har betett sig underligt, hur han rört sig, hans minspel. Varje gång jag pratat med honom har jag slagits av att han är knepig. Men jag har inte kunnat sätta fingret på det.

Efter dådet har Wolmesjö hållit utkik efter mannen vid informationsmötena som har hållits, säger han till Sveriges Radio P4 Göteborg. Men mannen har inte dykt upp.

En annan granne, Anja Almén, ger en helt annan bild av 55-åringen:

– Han har varit jättetrevlig. Han har öppnat dörrar när jag kom in med min rollator, varit jättegullig och alltid hälsat. Man vet ju aldrig vad som rör sig i huvudet inne i en människa, men jag kan inte fatta att det kan vara han, säger hon.