Skugge till attack mot kändisföräldrar

Publicerad 2014-11-10

Skribenten och debattören Linda Skugge, 40, rasar mot hur kändisföräldrar exponerar sina barn öppet på nätet.

Framför allt pekar hon ut deckardrottningen Camilla Läckberg. Som nu svarar på kritiken.

– Jag är varken korkad eller dålig mamma, skriver hon på Instagram.

Skugge har valt att låta sitt privatliv vara privat. I en kolumn på Expressen Kultur skriver hon:

– Jag har tvingat alla nära i släkten att göra sina socialamedier-konton privata för jag vill inte att människor ska veta vad jag gör. Inte ens indirekt. Jag vill vara i fred.

Tänker på Läckberg

I kolumnen synar hon kändisföräldrar som gjort helt tvärtom i sin bedömning om att hänga ut sitt liv och sina barn.

Framför allt attackerar hon deckardrottningen Camilla Läckberg, 40, som medvetet valt att berätta om det mesta som händer i hennes liv, från uppbrottet från Martin Melin, 47, till nyförälskelsen av MMA-fightern Simon Sköld, 27.

– Jag tänker ofta på Deckardrottningen och saker som hon gör. Hon skiljer sig från barnens pappa, sedan gifter hon om sig med en kändis som lämnat kvar barn i åldern bebisar. De skaffar en bebis. Efter bara några år skiljer de sig, och in kommer en ny ungdom, en kändisbrottare. Allt visas i detalj för öppen ridå i sociala medier, skriver Skugge.

"Vem gör rätt?"

Framför allt oroar sig Skugge för kändisföräldrarnas barn.

– Det går inte ens att föreställa sig socialamedier-barnens stressnivåer.

Återigen hänvisar Skugge till Läckberg, som gärna publicerar bilder på sitt yngsta barn Charlie, bilder när hon står lättklädd på en cirkushäst eller från en lyxresort direkt från vattenbrynet.

Författarinnan är medveten om vad som är mest populärt.

– Att kändismammor behandlar sina barn som prylar och skrytfotar är jättebra. Att de förstör sina barns liv struntar vi i.

Men hon ställer sig ändå frågande:

– Vem gör rätt enligt en barnpsykolog? En som skyddar barn från att synas i medier och sociala medier eller de som totalt lämnar ut sina barns privatliv på nätet?

"Är extremt privat"

På måndagsförmiddagen svarade Camilla Läckberg på kritiken - på Instagram. I två inlägg, där hon skärmdumpat Skugges krönika, försvarar hon sig mot anklagelserna.

– Mitt insta speglar min personlighet. Jag är öppen och pladdrig och inte särskilt "privat" av mig, skriver hon bland annat.

Läckberg fortsätter:

– Tror inte för en sekund att Charlie skadas varken nu eller i framtiden av att han synts och syns. Det är MIN övertygelse som mamma och jag är varken korkad eller dålig mamma pga att jag har en annan syn på den saken än fru Skugge. Jag hade lite kontakt med Linda via ett mammanätverk när barnen var små. Mitt intryck av Linda är att hon till motsatt från mig är extremt privat och upplevde henne närmast som skygg.

”Stolt över sina barn”

Enligt barnpsykologerna är detta dock inte skadligt för barnen.

– Inte omgående. Det är däremot ett förhållningssätt som föräldrar har, att de använder sina barn för att objektifiera sina liv. Det är man benägna att göra som föräldrar. Man är stolt över sina barn. Det ska dock finnas tydliga gränser om vilka bilder man lägger ut, säger Margit Ekenbark, barnpsykolog.

Som förälder är det dessutom viktigt att vara lyhörd inför sitt barn. Vill inte barnet är det inte okej.

– Man får inte göra sig rolig på barnens bekostnad oavsett hur sött man tycker att det är, säger Malin Bergström, barnpsykolog vid Karolinska institutet och Stockholms universitet.

Ekenbark tycker dock att kändisföräldrar ska vara extra försiktiga.

– Både med tanke på näthat och pedofiler. Men också i övrigt om vad man lämnar ut som förälder. Tidigare skvallrade man på syjuntan om sina barn, nu på nätet. Men är man en klok förälder så vet man var man har gränserna om vad man lämnar ut om sina barn eller inte. De som inte sätter gränser kring sig själva gör det då inte kring barnen heller. Då blir barnen utlämnade.

Aftonbladet söker Skugge och Läckberg för en kommentar men hittills utan resultat.

Camilla Läckberg (@lackberg) • Instagram photos and
videos