Experterna: Så ska du hantera krisen

Uppdaterad 2014-12-03 | Publicerad 2014-12-02

Regeringskrisen är ett faktum och paniken kan upplevas som total.

Riktigt så illa är det inte.

Enligt experterna kommer sakerna ha sin gilla gång, och Sverige puttra på i vanlig ordning – både ekonomiskt och politiskt.

– Det troliga är att budgeten går tillbaka till finansutskottet och förhandlingarna fortsätter, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Tisdagens besked från Sverigedemokraterna har på en halvtimme ändrat den svenska politiska kartan.

Men att Alliansens budget under onsdagen kommer att röstas igenom uppges vara föga troligt, trots att SD uppger att de kommer lägga sin röst där.

I stället lär regeringen återremittera budgetförslaget som i så fall går tillbaka till finansutskottet. Det tror både Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Jonas Hinnfors, professor i statvetenskap vid Göteborgs universitet.

Och svenska folket ska inte behöva oroa sig för räntor eller privatekonomin i nuläget. Trots att kronan direkt vid SD:s besked sjönk några punkter.

– Det kommer att innebära att det blir en avslutning på året som kommer att vara osäker, en osäkerhet som fortsätter en bit in på nästa år. Men jag tror det blir små rörelser på räntemarknaden, säger Annika Winsth, Nordeas chefsekonom.

– Det påverkas mer av att man har ordning och reda i offentliga finanser, och det har både nuvarande och förra regeringen varit noga med, att man inte spenderar för mycket pengar. Och det lär inte hända nu.

En möjlig påverkan är att utländska investerare tvekar på att investera i svenska krediter, men tisdagens besked lär ännu inte få några sådana dramatiska konsekvenser, enligt Winsth.

Ingen ekonomikris

Att den svenska kronan under kvällen sjönk var inte heller oväntat då den varit på nedåtgående. Det gynnar svenska exportörer men missgynnar importörer, men effekterna lär inte omkullkasta den svenska ekonomin i nuläget.

– En annan fråga gäller den svenska börsen, men där finns i så stor utsträckning globala företag, och jag skulle bli förvånad om det blir någon panik där, säger Annika Winsth.

Hon uppmanar privatpersoner att än så länge sitta lugnt i båten.

Det gör även statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors, som alltså också tror att finansutskottet kommer att få se över regeringens budgetproposition.

– Det värsta som kan hända då är att finansutskottet säger att det inte finns något att förhandla om. Socialdemokraterna har då egentligen inte förlorat något, men vunnit tid. Däremot kan man ha något att vinna i hårda förhandlingar, säger Hinnfors.

Förhandlingar skulle kunna vidtas i utskottet, vilket i praktiken skulle skötas på partiledarnivå. I sådana förhandlingar skulle regeringen både kunna välja att komma med en än mer utsträckt hand, eller hota med extraval.

– Om de kommer överens kan man anta att utskottet kommer med ett kompromissförslag som då skulle kunna stödjas av både regeringen och Alliansen, säger Jonas Hinnfors.

Kan peta MP

Däremot skulle en sådan kompromiss kunna gå ut över exempelvis Miljöpartiet, som varit en nagel i ögat både hos borgerliga väljare såväl som politiker.

– Det har varit om förbifarten, om Bromma flygplats, kärnkraften och delvis kanske skolan. Om Miljöpartiet tvingas ur regeringen och S leder själva skulle de ha ännu mindre inflytande och vara mer fogliga, vilket skulle kunna vara ett av Alliansens mål, säger Jonas Hinnfors.

En annan möjlighet att är Stefan Löfven anser att det parlamentariska läget gör att han omöjligen kan regera och att han istället utlyser ett extraval. Det är han ensam om att kunna göra, men det kan han göra först 29 december, tre månader efter det senaste valet.

Att en regering inte får igenom sin budget är extraordinärt och den nuvarande krisen är i paritet med situationen 1991, då Ingvar Carlssons regering tvingades avgå efter att ha misslyckas med att få igenom ett krispaket.

– Det konstitutionella läget är på gränsen till att vara unikt. Möjligen har Socialdemkraterna ett lika svårt läge nu som då, säger Hinnfors.

För Sverigedemokraterna kan onsdagens beslut få negativa effekter, tror både Hinnfors och Annika Winsth.

– De sänder en tydlig signal om att de inte är intresserade av att ta ett bredare samhällsansvar. Om du tittar på andra nordiska länder och deras högerpopulistiska partier har man sett att de tagit ansvar och varit beredda att arbeta med flera frågor, men det visar SD tydligt att de inte är intresserade av, säger Annika Winsth.

– Jag trodde på förhand att SD skulle lägga ner sina röster i budgetomröstningen, men det var ju helt fel. Däremot tror jag att det var ett strategiskt misstag utifrån deras utgångspunkter. Hälften av deras väljarkår är ny och det vi vet om nya väljare är att de är väldigt rörliga. De kanske anser att de bara varit bråkade och går tillbaka till Socialdemokraterna och Moderaterna, där största delen kom ifrån, säger Jonas Hinnfors.