Hackare från USA:s militär redo att slå till mot Ryssland

Publicerad 2016-11-05

Kan angripa Kreml – med hemliga cybervapen

NEW YORK. USA uppges förbereda storskaliga cyberattacker mot Ryssland.

Amerikanska militära hackare har tagit sig in i elnät, telekommunikationssystem och Kremls kommandocentral.

Syftet är att kunna slå till om det bedöms nödvändigt, rapporterar NBC News.

Följ ämnen
Ryssland

FBI misstänker att ryska hackare har angripit högt uppsatta nyckelpersoner och politiska organisationer i USA. Målet kan vara att påverka nästa veckas presidentval.

Den amerikanska militären uppges nu ha förberett att slå tillbaka med cyberattacker mot kritisk infrastruktur i Ryssland.

Hemliga vapen redo

NBC News har tagit del av topphemliga dokument som visar att hackare har penetrerat elnätet, telesystem och Kremls kommandocentral.

Det har gjort att USA nu är positionerat att angripa Ryssland med hemliga cybervapen, om myndigheterna bedömer att det är nödvändigt. Det kan till exempel röra sig om attacker som kan slå ut militära datasystem.

En senior medarbetare inom den amerikanska underrättelsetjänsten uppger för NBC att vapnen enbart kommer att användas om USA blir utsatt för ett mer omfattande IT-angrepp.

Kan angripa valet

Inför presidentvalet är den amerikanska militären och underrättelsetjänsten mycket vaksamma gällande angreppsförsök mot det politiska systemet.

Enligt NBC News är den största oron inte att Ryssland attackerar viktig infrastruktur, något som många bedömare menar skulle kunna räknas som en krigshandling. Snarare befarar myndigheterna att ryska hackare kommer att försöka störa valet. Det kan ske genom propaganda på sociala medier eller falska nyhetsartiklar.

På fredagen kom ett inlägg från twitterkontot ”Guccifer 2.0”, som rysk underättelsetjänst misstänks ligga bakom. I tweeten hotade användaren med att övervaka presidentvalet inifrån.

”Kommer se något stort”

USA:s uppges ha världens mest avancerade system för cyberkrigsföring. Enligt experter genomförs ofta hackerattacker mot länder som Kina, Iran, Nordkorea och Ryssland. 

Detta sker vanligen i största hemlighet. Men 2014 uttalade sig Mike Rogers, chef för underrättelsetjänsten NSA, om andra staters IT-spioneri mot USA.

– Våra motståndare genomför regelbundet underrättelseoperationer mot oss. Det får mig att tro att det bara handlar om när, inte om, vi kommer att se något dramatiskt, sa han då, enligt NBC.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Det ryska hotet