Venezuela höjer bensinpriset med 6 000 procent

Publicerad 2016-02-18

Venezuelas president Nicolas Maduro

Venezuela har höjt bensinpriset – med 6 000 procent.

Presidentens tilltag ska rädda landets ekonomi från kollaps.

Senast priset höjdes var för 20 år sedan och det resulterade då i våldsamt upplopp.

Venezuela höjer bensinpriset för första gången på nästan 20 år, meddelade landets president Nicolas Maduro på onsdagen.

Höjningen kom efter att presidenten utsatts för allt hårdare påtryckningar om att vidta åtgärder för att lindra den ekonomiska kris som landet befinner sig i. Bensinen i Venezuela har länge varit så kraftigt subventionerad att den nästan varit gratis.

Från 10 öre

I ett tv-sänt uttalande sa Maduro på onsdagen att han kommer att höja pumppriset för premiumbensin från den exceptionellt låga nivån 0,097 bolivars per liter – till 6 bolivars per liter (motsvarande samma summa i svenska kronor enligt den officiella växelkursen). Det innebär en prisökning på 6 000 procent.

Det nya bensinpriset kan jämföras med att en öl kostar ungefär 300 bolivars och en korg med jordgubbar kostar 800 bolivars, enligt AP.

Vill undvika upplopp

Presidenten beskriver åtgärden som nödvändig. Han tar fullt ansvar för den, berättade han också. Höjningen är inte populär, rapporterar Sveriges Radio. Trots att statsbudgeten blöder har regeringsmakten undvikit en prishöjning i nästan 20 år. När priset senast höjdes, 1989, ledde det till våldsamma upplopp.

Nya kurser

Maduro sa även att regeringen ska "förenkla" landets komplexa växelkurs från och med torsdag.

Venezuelas befolkning är hårt prövat av stigande inflation.

Det nuvarande växelkurssystemet i landet som har tre nivåer kommer att bantas ner.

Från torsdag kommer det bara att finnas två kurser: en skyddad officiell kurs för mat- och medicinimport och en parallell "flytande" kurs för andra transaktioner.

TT/Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln