Kortliga lurade 100-tals svenskar

Publicerad 2011-12-06

Ett hundratal svenskar har fått sina bankkort tömda på information av en internationell liga.

Två bulgarer samlade in kontoinformation i Sverige. Sedan tillverkades nya, falska kort som användes runt hela Jorden.

– Ligan kom över 764 913 kronor, säger polisassistent Stefan Pers.

På nio bankomater i södra Sverige fästes 33 centimeter långa plastlister, som dolde små laptop-kameror. Dessutom monterades kortläsare – skimningsmoduler – där man stoppar in kortet.

När kunderna tog ut pengar tömde kortläsaren bankkortets magnetremsa på information, medan kameran dokumenterade vilken kod kunden slog in.

Flera kunder fattade misstankar mot plastlisterna, och därför fick inte ligan någon information från fem av bankomaterna. Men de fyra kvarvarande bankomaterna försåg ligan med information från hundratals kort. Informationen tankades ner på usb-minnen. Sedan krypterades informationen och mailades utomlands, där nya falska kortkopior tillverkades.

– Inga pengar har tagits ut i Sverige med de falska korten. Framför allt är pengarna uttagna på plats i Hongkong, men även i USA, Tanzania, Libanon och ytterligare några länder, säger polisassistent Stefan Pers vid Göteborgs-polisens bedrägerirotel.

Misstänksamma kunder som plockade ner plastlister från bankomaterna gjorde att polisen kom ligan på spåren. Med hjälp av övervakningsfilmer såg polisen bland annat att två män satte upp en plastlist med dubbelhäftande tejp på en bankomat på Västra Hamngatan i Göteborg klockan 05.50 den 24 mars 2010.

En av bedragarna, en 44-årig bulgar, kunde ett år senare gripas i ett hus i Hålta utanför Kungälv:

– Vi säkrar huset och kan se att det sitter en kille i vardagsrummet. När han väl öppnar dörren blir vi minst sagt förvånade, för det visar sig vara den person som vi har på bild från väldigt många övervakningsfilmer, men som vi ännu inte lyckats identifiera med namn. Han blev också förvånad, säger Stefan Pers.

En månad senare — i april 2011 — greps ytterligare en man, en 41-årig bulgar, i Borås.

41-åringen dömdes i september av Göteborgs tingsrätt till två års fängelse för bland annat dataintrång och grovt bedrägeri, medan 44-åringen fick nio månaders fängelse för bland annat dataintrång och förberedelse till urkundsförfalskning.

Ytterligare en ligamedlem, en bulgar i 40-årsåldern, sitter fängslad i Norge.

Fortfarande pågår en internationell brottsutredning mot resten av ligan, under ledning av holländska Europol.

– De har processat vår information och kommit vidare, de har insett att detta rör sig om organiserad internationell brottslighet, säger polisassistent Stefan Pers.

Samtliga svenskar som fick sin kortinformation stulen och korten tömda, har fått uttagen ersatta av sina banker.

Men även om den bulgariska kortligan har sprängts, så fortgår bedrägerierna vid svenska bankomater. Stockholmspolisen informerar i dag om att en bankomat skimmades på Barnhusgatan i Stockholm den 26 november.

Många kontokortshavare har drabbats där och fått sin kortinformation stulen. Nya falska kort har tillverkats, och använts i Bolivia.

– Det finns alla anledning att tro att de som utfört detta kommer att fortsätta. Allt beror på den dåliga säkerhet korten i Sverige har på grund av att magnetspåret fortfarande är kvar i stället för endast chip-läsning, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare på Stockholmspolisen.

ANNONS