Putin och Obama rök ihop i FN - timmarna före toppmötet

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-28

Obama och Putin rök ihop – inför FN och hela världen.

Den ryske presidenten betonade sitt stöd för Syriens president.

En man Obama stämplade som tyrann.

I kväll möts de båda världsledarna bakom stängda dörrar.

En rad stats- och regeringschefer från hela världen samlades under måndagen i FN-skrapan i New York för den 70:e allmänna debatten i generalförsamlingen.

Men det var framför allt de båda ärkerivalerna Barack Obama och Vladimir Putin som drog till sig intresset.

Ryssland har de senaste dagarna förstärkt sin militär i Syrien, samtidigt som Putin tydligt markerat att han vill ta en ledarroll i kampen för att nå fred. Såväl USA som Ryssland vill bekämpa terrorgruppen Islamiska staten, IS. Men där USA stödjer och har beväpnat sekulära rebeller vägrar Ryssland att släppa handen från landets hårt kritiserade ledare Bashar al-Assad.

"En barnamördande tyrann"

Under senare tid har det spekulerats i om USA och Ryssland skulle kunna nå någon form av kompromiss som kunde bana väg för en fredsplan. Men i FN-skrapan föreföll de båda ledarna stå långt ifrån varandra.

Båda efterlyste visserligen mer internationellt samarbete för att nå fred i Syrien. Men så mycket längre än så sträckte sig inte likheterna.

Obama anklagade Assad för att ha dödat tiotusentals civila och kallade honom en "tyrann" som mördade barn.

–Vi måste förstå att efter allt blodbad kan det inte bli någon återgång till hur det var före kriget, sa Obama.

Samarbete mot terrorism

Putin varnade för följderna av att andra länder inte slöt upp bakom den syriska regimens krig mot IS.

– Det är ett enormt misstag. Mellanöstern är fullt av motsägelser, men vi måste vara realistiska, sa han och föreslog en internationell koalition mot terrorism.

Barack Obama anklagade även Ryssland för att vara ansvarigt för kriget i Ukraina och menade att Putins politik lett till de ekonomiska sanktioner som nu också drabbar vanliga ryssar.

Möts i kväll

Putin – som till skillnad från Obama till största del läste sitt tal innantill – tillbakavisade talet om Rysslands skuld och menade att kriget i Ukraina var en följd av Natos expansion och en statskupp som orkestrerats från utlandet.

Sent på måndagskvällen, svensk tid, möts Barack Obama och Vladimir Putin för första gången på ett år.

ANNONS