Gulnara – mest hatade personen i Uzbekistan

Publicerad 2013-02-01

Pappa kokar fiender levande. Dottern skickar torpeder med maskingevär.

Hon förnekar all inblandning i Telia Soneras muthärva, men har tjänat miljarder på en annan ljusskygg telekom-affär.

Får vi presentera Uzbekistans mest hatade person: Gulnara Karimova, 40.

I den misstänkta mutaffären mellan Telia Sonera och det uzbekiska företaget Takilant har det förekommit uppgifter om att landets presidentdotter Gulnara Karimova styr Takilant.

Nu säger Telias egen utredare Biörn Riese att "utredningen inte med säkerhet kunnat fastställa att det finns en juridisk eller ekonomisk koppling mellan Takilant och Goulnara Karimova".

Festar med Clinton

Gulnara Karimova, 40, är känd för att röra sig i Europas jetset-kretsar och frottera sig med personer som Sharon Stone, Elton John och Bill Clinton på fester.

Men i hemlandet Uzbekistan är hon hatad. Hon har tillskansat sig tillgångar på omkring 3,5 miljarder kronor, äger merparten av landets teproduktion och har gjort sig känd för sin brutalitet.

När hon skiljde sig från sin afghansk-amerikanske make 2001 tog hon med sig parets barn till Uzbekistan från USA, i strid mot en amerikansk domstolsorder. Ex-makens Coca Cola-fabrik i Uzbekistan stängdes sedan ner, tre av hans släktingar kastades i fängelse och 24 andra släktingar utvisades under pistolhot till Afghanistan.

2006, när hennes affärer hotades, skickade hon maskerade män med k-pistar för att stänga ner ett rivaliserande företag.

Kallas för ”Googoosha”

Hennes pappa, diktatorn och presidenten Islam Karimov, kallar dottern för Googoosha. Under det namnet släppte hon en musikvideo som gick nästan dygnet runt i Uzbekistans MTV under 2006.

Tidningen Foreign Policy har utsett Karimova till en av "världens värsta döttrar".

När Wikileaks offentliggjorde tusentals hemliga amerikanska ambassadbrev visade det sig att USA:s ambassadör i Uzbekistan kallade Karimova för "den mest hatade personen" i landet 2005, och att folk uppfattade hennes som en rövarbaron.

Karimova utpekas som den troligaste efterträdaren på presidentposten när pappan avgår.