Experten: Kemiska vapen skulle helt förändra kriget

Uppdaterad 2022-03-14 | Publicerad 2022-03-13

Nato fruktar att Ryssland ska ta till kemiska vapen i Ukraina.

Ett angrepp som skulle göra det svårt för västvärlden att hålla sig utanför kriget.

– Det skulle helt och hållet förändra krigets karaktär, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Följ ämnen
Ukraina
Nato

Ryssland har länge anklagat USA och Ukraina för att utveckla kemiska och biologiska vapen – och det var också ett av många argument president Vladimir Putin lyfte fram när han försökte rättfärdiga kriget i Ukraina.

Rysslands FN-ambassadör Vasliij Nebenzia under ett möte med säkerhetsrådet den 11 mars där han anklagade Ukraina och USA för att tillverka biologiska vapen.

I en intervju med tyska Welt avfärdar Nato-chefen Jens Stoltenberg anklagelserna som ”absurda påståenden” och varnar för att Ryssland själva kan förbereda en kemvapenattack.

– Nu när dessa falska påståenden har framförts måste vi vara vaksamma eftersom det är möjligt att Ryssland kan planera kemiska vapenoperationer. Det skulle vara ett krigsbrott, säger han.

”Farligt för hela världen”

Även grannlandet Polen befarar att Ryssland kan använda sig av kemiska vapen. President Andrzej Duda säger att det skulle vara en ”gamechanger”.

– Putin befinner sig i en väldigt svår sits. Politiskt sett har han redan förlorat kriget och internt vinner han inte heller, säger han.

– Självklart skulle Nato behöva sätta sig ner och överväga vad som måste göras, för då är det inte bara farligt för Europa eller vår region, utan hela världen.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger att om Ryssland använder kemiska vapen kan det leda till att kriget förvärras.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger att användningen av kemiska vapen ”helt och hållet skulle förändra krigets karaktär”.

Kan använda sarin och VX

– Det skulle naturligtvis innebära att man passerar en hög tröskel. Man skulle kunna använda utsläpp med klor eller ammoniak under så kallade ”false flag”-attacker där man skyller på Ukraina eller Nato. Men om man använder de egna stridsgaserna sarin eller VX har man tagit steget till användning av massförstörelsevapen.

En sådan attack skulle kunna göra det svårt för västvärlden att hålla sig utanför kriget, menar Paasikivi.

– Det blir mycket mer oförutsägbart och väst kommer att behöva förhålla sig till det på helt nytt sätt. Det skulle framför allt vara svårt för USA att låta det passera utan åtgärd.

Överstelöjtnanten betonar dock att det vore en enorm upptrappning av konflikten och och att det skulle kräva ett beslut från högsta instans i Ryssland.

– Närmar man sig det skulle man bryta mot konventionen om massförstörelsevapen. Det är en väldigt hög tröskel får man hoppas.

Soldater rör sig längs med en stig i Kievs utkanter. I bakgrunden stiger rök upp mot himlen från Irpin.