Strömmer: Viktigt att reda ut alla frågetecken

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-02-28

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att han har förtroende för rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.

”Det var viktigt att reda ut alla frågetecken så att polisen kunde fokusera på sitt kärnuppdrag.”

Det skriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en kommentar till TT efter polischefen Mats Löfvings död.

TT har bett om en intervju med justitieminister Gunnar Strömmer (M) för att ställa frågor om hur han ser på den kritiserade utredningen gällande Sveriges högsta polisledning. Han återkommer skriftligen via mejl.

Strömmer fick ta del av utredningen muntligen på förhand, men han hade inga synpunkter på hur utredaren Runar Viksten redovisade sitt arbete för snart en vecka sedan.

Har inte haft någon roll

”Såväl jag som tjänstemän på departementet fick förhandsinformation om vad den externa utredaren kommit fram till. Utredarens rapport tog jag dock först del av samtidigt som alla andra, när den blev offentlig”, skriver Strömmer i sin kommentar.

”Hur den externa utredaren valde att lägga upp och redovisa sitt arbete har varit en sak mellan utredaren och Polismyndigheten. Det har jag som justitieminister inte haft någon roll i.”

Senare samma dag som utredningen presenterades, den 22 februari, hittades Mats Löfving död i sitt hem. Runar Viksten har kritiserats för att på en presskonferens berätta om integritetskänsliga detaljer i ett personalärende.

Polisen gjorde övervägandena

Vikstens utredning, som skulle pröva frågan om jäv, har även kritiserats av den åklagare som parallellt bedrev en rättslig utredning mot Mats Löfving.

Strömmer menar att han som justitieminister inte gjort några överväganden kring att utredningarna bedrevs samtidigt.

”Detta var Polismyndighetens utredning, och det är myndigheten som har övervägt sådana frågor.”

En annan fråga har kretsat kring om Strömmer drev på för att Vikstens utredning skulle bli klar snabbare.

”Polismyndigheten beslutade om ett tidigare slutdatum för sin externa utredning, och jag hade förståelse för det. Det var viktigt att reda ut alla frågetecken så att polisen kunde fokusera på sitt kärnuppdrag, att förebygga och bekämpa brott.”

Välkomnade utredningen

TT: Varför välkomnade justitieministern utredningen?

”Därför att jag hade förståelse för Polismyndighetens bedömning att det behövdes en extern utredning för att reda ut vad som hänt och om alla riktlinjer och rutiner hade följts.”

Strömmer vill inte svara på frågan om Löfving fick tillräckligt med stöd, utan hänvisar till att det är en fråga som ska riktas till arbetsgivaren – alltså Polismyndigheten. TT har upprepade gånger sökt rikspolischef Anders Thornberg.

TT: Har du förtroende för rikspolischefen?

”Antingen har man förtroende för myndighetschefer eller så har man det inte. Och förtroende gäller tills något annat meddelas”, skriver Gunnar Strömmer.

Följ ämnen i artikeln