160 år gammal lag kan förbjuda nästan alla aborter i Arizona

Publicerad 2024-04-10

Aborträtten kan begränsas rejält i amerikanska Arizona.

Det efter att Högsta delstatsdomstolen vidhållit en 160 år gammal lag som bara tillåter aborter om kvinnans liv är i fara.

Undantag görs inte ens vid våldtäkt eller incest.

Amerikanske presidenten Joe Biden har kritiserat lagarna.

För två år sedan upphävde Högsta domstolen i USA den nationella aborträtten Roe mot Wade. Sedan dess har möjligheten till abort begränsats i flera delstater.

I går kom ett nytt bakslag för abortförespråkarna när den Högsta delstatsdomstolen i Arizona vidhöll en lag från 1864 som förbjuder nästan alla aborter.

”Läkare har nu informerats om att alla aborter, utom de som är nödvändiga för att rädda en kvinnas liv, är olagliga”, säger domstolen enligt The New York Times.

Det görs inte heller några undantag för vare sig våldtäkt eller incest.

Fyra domare röstade för och två emot. Samtliga är utnämnda av det republikanska partiet. Men beslutet har tillfälligt lagts på is och skickats till en lägre domstol i delstaten för att ytterligare inspel.

Under den tiden kommer abortmottagningarna fortsätta sitt arbete till slutet av maj, samtidigt som demokratiska beslutsfattare försöker hitta nya sätt att fördröja förslaget.

Aktivister demonstrerar mot begränsningar i aborten i mars tidigare i år.

Biden: ”Republikaners extrema agenda”

Beskedet har väckt stark kritik. Det demokratiska partiet menar att man riskerar kvinnors liv. Arizonas justitieminister, Kris Mays (D), säger att hon inte kommer åtala läkare som utför aborter.

Flera republikaner har också uppmanat domstolen att riva upp beslutet.

President Joe Biden kallar det för ett ”grymt” beslut och säger att det är ett reslutat av ”Folkvalda republikaners extrema agenda att få bort kvinnors rättigheter”.

”Miljoner Arizonabor kommer snart att leva under ett ännu extremare och farligare abortförbud som inte skyddar kvinnor när deras hälsa är i fara eller i tragiska fall av våldtäkt och incest”, säger han i ett uttalande.

Abortfrågan är en av Bidens huvudfokus inför höstens presidentval.

Högsta domstolen i USA.

”Livet är en mänsklig rättighet”

Samtidigt jublade abortmotståndarna.

”Livet är en mänsklig rättighet och beslutet tillåter staten att respektera den”, säger Jake Warner, rådgivare för den konservativa kristna lobbygruppen Alliance Defending Freedom, enligt The New York Times.

”Vi firar beslutet från Arizonas Högsta domstol som gör att staten återigen kan skydda otaliga, oskyldiga, ofödda barns liv”, säger Warner.

Följ ämnen i artikeln