Svenskans dotter dog i flygattack: ”Hjärtat krossat i bitar”

Publicerad 2024-01-06

Khadija, 8, dog i en israelisk attack mot Rimas hus i södra Gaza.

Åttaåriga Khadija dog efter att två raketer bombat sönder familjens hus i Gaza.

Släkten som bor kvar i Sverige har försökt att få ut hennes familj sedan krigets inledning.

– Att en människa ska behöva dö för att man ska få uppmärksamhet är inte rätt, säger mostern Hoyem.

Följ ämnen
Israel

Tvillingsystrarna Rima och Manel träffade kärleken på varsitt håll och flyttade båda ner från Nacka till Gaza för lite över tio år sedan. Manel flyttade till norra Gaza och Rima till staden Khan Younis i södra.

Huset Rimas familj bor i träffades tidigt på onsdagsmorgonen den 20 december av två raketer medan de låg och sov.

– De fick hjälp av människor i närheten som kunde plocka ut dem ur ruinerna. Huset totalförstördes och alla skadades, säger systern Hoyem.

”En smärta som inte går att förklara”

Familjen vårdas i nuläget på sjukhus för frakturer. Mannen och de fyra barnen har fått skador i benen. Mamma Rima har fått skador i ryggraden. Bebisen Elias bröt benet.

Storasyster, åttaåriga Khadija, dog i attacken.

– Det känns som att någon tagit vårt hjärta och krossat det i bitar. Det är en smärta som inte går att förklara, säger Hoyem, som bor i Sverige.

Huset i Khan Younis träffades av en israelisk attack den 20 december när Rima och hennes familj låg och sov.

Magsjuka och feber

Sedan kriget inleddes har systrarna i Sverige, tillsammans med mamma och pappa, haft mer eller mindre daglig kontakt med systrarna och deras familjer. Trots bristen på möjlighet till kommunikation har de kunnat få dagliga uppdateringar om läget på plats.

– Vi fick en uppdatering på morgonen och en på kvällen. Men de senaste veckorna har varit extra svåra, säger Hoyem.

Situationen på plats har varit hård, säger hon. Hoyem berättar att systrarna och deras familjer inte haft tillgång till rent vatten. Barnen har varit sjuka i magsjuka och feber.

– Även om vi skulle skicka dem pengar har de inte möjlighet att vare sig hämta pengarna eller köpa något för dem, säger Hoyem.

”Vi behöver UD”

Hoyem bor tillsammans med ena systern och hennes två föräldrar i barnhemmet i Nacka, där alla vuxit upp och gått i skolan. Familjen uppger att de har haft kontakt med UD sedan oktober och har försökt vid upprepade tillfällen att få hem systrarna.

– Vi har varit på UD i två månader för att försöka få ut dem, men våra systrar har inte fått någon hjälp. Vi kommer ingenvart, säger hon.

– Det känns lite som att de lutat sig tillbaka och lämnat allt till lokala myndigheter.

Familjen känner sig besviken på UD:s hantering av svenskar som befinner sig i Gaza. Hoyem berättar att de ringt myndigheten dagligen och frågat om de kunnat göra något för att systrarna med familjer ska kunna komma hem.

– Vi har koll på listorna som släpps varje kväll. Så många som beviljas passage kommer från länder som Rumänien, Turkiet, Serbien, USA och Ryssland. Sverige kommer nästan aldrig med på listan, säger Hoyem.

– Att en människa ska behöva dö och flera skadas för att man ska få uppmärksamhet är inte rätt.

Ett israeliskt bombanfall mot Gaza i torsdags.

Tog sig ned till Rafah

Pappa Tahar var nere i Egypten förra veckan och försökte själv ta sig till gränsstaden Rafah där höggravida systern Manel nu befinner sig.

– Jag gick till svenska ambassaden i Kairo men när jag kom fram bad dem mig att skriva ett mejl, säger Tahar.

Tahar bestämde sig för att på egen hand ta sig till gränsstaden för att försöka få hem sin dotter. Men två timmar utanför Rafah stoppades han av egyptisk militär.

– De sa att jag inte får köra vidare och att jag får åka tillbaka till svenska ambassaden.

UD: ”Arbetar intensivt”

Utrikesdepartementet vill inte kommentera enskilda omkomna i Gaza med hänsyn till de inblandade, men uppger i ett mejl till Aftonbladet att man ”står i kontakt med anhöriga.”

”UD har erhållit information från lokala myndigheter och anhöriga om att svenskar omkommit i Gaza. Uppgifterna har kommit UD till del efter den 7 oktober. Vi kan i nuläget inte gå in på ytterligare detaljer och kan därför inte kommentera uppgifter om enskilda omkomna i Gaza”, skriver Utrikesdepartementets presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

Utrikesdepartementet uppskattar att det fortfarande kan finnas ett hundratal svenskar i Gaza, men tillägger att siffran är osäker.

Vad gör ni i detta nu för att få svenskar i säkerhet?

”UD arbetar intensivt för att, i den mån det är möjligt, stötta de svenskar som uttryckt önskan om att lämna Gaza och som fortfarande befinner sig i området. UD svarar på frågor och söker kontinuerligt kontakt med de svenskar som getts tillstånd att lämna Gaza.”

”UD har sedan 10 år avrått från alla resor till Gaza. En sådan avrådan innebär att säkerhetssituationen bedöms som mycket farlig, oberäknelig eller kan förändras snabbt. Den innebär också att utlandsmyndigheten och UD har mycket begränsade möjligheter att ge konsulärt stöd.”

Khadija, 8, dog i attacken. De andra i familjen vårdas på sjukhus för frakturer.