Invasivt ostron från Stilla havet tar över i västsvenska vatten

Publicerad 2023-07-06

Ett sylvasst invasivt ostron har tagit över i de västsvenska kustbanden.

En ny studie visar att två tredjedelar av ostronen och musslorna i Bohuslän nu är stillahavsostron.

– Om du inte är van kan du skära dig i fötterna, säger Youk Greeve, forskare vid Göteborgs universitet.

Stillahavsostronen, som också kallas japanska jätteostron, observerades för första gången i Bohuslän 2007. Arten utmärks av sina ljusa skal och sylvassa kanter som lätt skär badgäster i fötterna.

I en ny studie, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Frontier in Marine Science, har forskare vid Göteborgs universitet för första gången kartlagt de asiatiska ostronens utbredning längs västkusten.

– Studien visar att två tredjedelar av biomassan av alla mussel- och ostronarter i området utgörs av stillahavsostron, säger Youk Greeve, doktorand i marinbiologi vid Göteborgs universitet.

Han är inte förvånad över resultaten.

– Alla vet att förekomsten har ökat dramatiskt, men studien ger oss belägg för att kunna säga att de har tagit över.

De europeiska ostronen lever vanligtvis på djupare vatten. Därför behöver stillahavsostronens invasion inte nödvändigtvis leda till att svenska ostron blir utkonkurrerade.

Däremot kan blåmusslan, som delvis växer i grunda vikar, få det tuffare.

– Vi vet inte än. Många säger att de tidigare har plockat blåmusslor på platser där det knappt finns längre. Men det finns exempel från andra havsmiljöer där blåmusslor och stillahavsostron samexisterar ganska bra, säger Youk Greeve.

Invasivt stillahavsostron tar över i Bohuslän.

Youk Greeve är doktorand i marinbiologi vid Göteborgs universitet.

Vita och sylvassa

Studien har genomförts vid Kosteröarna i norra Bohuslän. Men enligt forskarna på Göteborgs universitet är det troligt att ostronens utbredning är ungefär lika stor hela vägen ner till södra Göteborg.

– Det finns observationer av stillahavsostron hela vägen ner till Landskrona. Men sannolikt är populationen inte lika stor där och det är inte säkert att de klarar av att föröka sig där, säger Youk Greeve.

Stillahavsostronen är vita, och kan växa på klippor och stenar. Exakt hur de kan komma att påverka havsmiljön där de nu breder ut sig är ännu oklart. Men badglada västsvenskar har de senaste åren fått vänja sig vid en smärtsam förändring – ostronen är nämligen sylvassa.

– Det här kommer svenskarna få vänja sig vid. Om du inte är van vid det här kan du skära dig på fötterna när du går i grunt vatten.

Havs- och vattenmyndigheten beskriver utbredningen av stillahavsostron som ”olycklig”.

– Det är inte roligt att bada på ställen där stillahavsostron finns. Man skär sig lätt, så det är ett exempel på hur invasiva främmande arter påverkar hälsa och trivsel, säger Michael Diemer, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Arkivbild på Bohuskusten.

Föreslår lagändring

Enligt lagen tillfaller ostron markägaren, så vem som helst får inte plocka upp ostron och ta med hem.

– Havs- och vattenmyndigheten tillhör de som är försiktigt positiva till att det istället skulle gå under allemansrätten, säger Michael Diemer.

Forskarna på Göteborgs universitet föreslår att plockning av stillahavsostron skulle kunna tillåtas i exempelvis badvikar, och att Sverige i gengäld skulle kunna tillåta odling av stillahavsostron, något som i dagsläget är förbjudet.

– Det är de mest populära ostronen att äta i både Asien och Europa. Vissa tycker att de är godare än de svenska ostronen, de är lite sötare. Jag tycker att de är goda, säger Youk Greeve.

Men att helt enkelt äta upp den asiatiska ostroninvasionen är ingen helhetslösning, enligt Youk Greeve.

– Jag ser inget problem med att folk skulle få plocka och äta ostronen. Men det kommer aldrig gå att plocka alla, säger han.