Larm om Östersjön: Lägsta syrenivåerna på 1 500 år

Publicerad 2018-07-06

Syrenivåerna i Östersjöns kustområden har nått sin lägsta nivå på 1 500 år, enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften Biogeosciences.
Jordbruket är en viktig orsak och därför hoppas nu forskarna bakom studien att köttkonsumtionen ska minska.
– Det är viktigt att folk äter mindre kött i framtiden, säger Sami Jokinen och Tom Jilbert.

De döda zonerna i Östersjön omfattar sommartid ett område stort som Irland.

Genom att studera ett sedimentlager hämtat i havet utanför den finska ön Haverö i Åbo skärgård kunde ett finsk-tyskt forskarlag konstatera att syrenivåerna varierat de senaste 1 500 åren, med en lägsta nivå och konstant minskning de senaste 100 åren.

De finska och tyska forskarna blev förvånade över att den tydliga syreminskningen började redan före stadsutbyggnaden och effektiviseringen av jordbruket på 1950-talet.

– Syreminskningen i början av 1900-talet antyder att den mänskliga påverkan märktes tidigt, vilket visar att ekosystemet är känsligare än vi tidigare trott, säger Sami Jokinen vid Åbo universitet och Tom Jilbert vid Helsingfors universitet till den brittiska tidningen The Guardian.

Fyra gånger fler döda zoner

Larmet om syrebristen i Östersjön är bara det senaste i en rad av nedslående rapporter om tillståndet i världshaven. Tidigare i år visade en annan studie att antalet döda zoner - bottenområden med syrebrist - har fyrdubblats sedan 1950-talet i havskusterna utanför tätbefolkade områden i Europa, Nordamerika och Kina.

Syrebristen vid kustområdena orsakas framför allt av jordbrukets konstgödning och städernas kloakvatten. Utsläppen stimulerar algtillväxt. När algerna dör bryts de ner av bakterier som förbrukar allt syre i processen.

Det senaste decenniet har länderna runt Östersjön försökt minska näringsutsläppen från jordbruk och städer. Mätningar i havet utanför Stockholm visar att syrenivåerna stiger, men det är ett undantag. I vattnen kring Haverö, där den aktuella studien gjordes, och på andra håll i Östersjön har syrenivåerna inte stigit, trots åtgärderna.

Jokinen och Jilbert riktar sig direkt till allmänheten i Sverige och de andra Östersjöländerna:

– När det gäller allmänheten så skulle en viktig sak i framtiden kunna vara att minska andelen kött i dieten, säger de till The Guardian.

Följ ämnen i artikeln