Mardrömsåken som de mörkar

Uppdaterad 2018-07-11 | Publicerad 2013-07-21

Gröna Lund-chefen vägrar lämna ut uppgifter: Det är något av det säkraste nöje som finns

De står still, fastnar och går sönder.

Attraktionerna på svenska nöjesfält kan bli en skräckupplevelse.

Men nöjesfälten mörkar statistiken.

– Det är inte relevant för era läsare att titta på, ­säger Peter Osbeck, ­attraktionschef på Gröna Lund.

Söndag, 14 juli: Plötsligt stannar Gröna Lunds nya attraktion Eclipse - 120 ­meter upp i luften.

I korgarna blir 23 besökare­ fast i två minuter innan slänggungan långsamt ­hissas ner.

– Det var panik, jag är ju höjdrädd från början, så att vara med om sådana här grejer är inte alls kul. Jag kommer aldrig att åka den igen, sa Niklas Persson till Aftonbladet efter skräck­turen.

Några timmar senare var det dags igen.

Elin Wiberg, 22, från Sundsvall besökte nöjesparken tillsammans med sin sambo.

Tillsammans satte de sig i berg- och dalbanan Jetline.

– Vi började sakta åka uppåt och precis innan vagnen nådde toppen stannade vi. Efter 6-7 minuter kom en tekniker upp och sa att det berodde på ett automatiskt stopp och att han var ”ganska säker” på att vi skulle åka ner som vanligt, säger Elin.

– En stund senare åkte vi vidare. Jag var riktigt chockad när vi kom ner, men ingen ur personalen gav någon förklaring.

Aftonbladet har begärt ut stopp- och olycksstatistik från de fem största nöjesparkerna i Sverige.

Samtliga parker för statistik över händelser - men Lise­berg och Parken zoo är de enda parkerna som redo­visat sina interna siffror.

534 stopp bara i år

Hittills i år har attraktionerna på Liseberg stannat 534 gånger.

Daniel Lindberg, avdelningschef för attraktions­avdelningen på Liseberg, poäng­terar att det oftast rör sig om korta stopp som ­besökarna inte märker.

– De allra, allra flesta är helt odramatiska. Vår berg- och dalbana Balder, till ­exempel, har en dator som kontrollerar att alla säkerhetsfunktioner är uppfyllda. Får den inte okej säger den stopp. Jag kan förstå att man upplever det som obehagligt, men vi som jobbar med det här kan hantera maskinerna. Annars hade vi aldrig kört de här grejerna, säger han och menar att allvarliga skador också är sällsynta.

I fjol rapporterade Liseberg att sex besökare skadades i parken.

Sveriges näst största nöjes­park, Gröna Lund, drivs av företaget Parks and resort Scandinavia, som även äger nöjesparkerna på Skara sommarland, Kolmården och Furuvik.

När Aftonbladet når ­Peter Osbeck, attraktionschef för nöjesparkerna, vägrar han lämna ut uppgifter om både olyckor och antal stopp.

– Det är ett beslut som vi har tagit, att inte visa upp vår statistik. Siffrorna är ganska svårtolkade, därför är det inte relevant för era läsare att titta på, säger han.

Osbeck fortsätter:

– Jag vill påstå att det är sällsynt att attraktionerna stannar. Kortare stopp är sådant som händer, men antalet tillbud i nöjesparker är väldigt få. Det är något av det säkraste nöje som finns.

Störtade mot marken

En av de allvarligaste olyckorna på svenska nöjesparker inträffade på Liseberg 2008 när attraktionen Rainbow havererade.

Plattformen tippade och 36 personer rasade mot marken. Arton personer fördes till sjukhus, tre av dem med allvarliga skador.

Teddy Andersson, då 13 år och på besök i Göteborg i samband med Gothia Cup, satt i attraktionen när den störtade.

– Det var en chock. Även om jag vet att säkerheten är enorm så finns det fortfarande kvar. Jag väljer nog något annat nöje när jag är ledig i dag än att gå på tivoli, säger han.

Karusellturerna som blev en skräckupplevelse

Gröna Lund

Stockholm

Besökare: 1,4 miljoner per år.

Antal attraktioner: 30.

Ägare: Parks and resort Scandinavia, som inte vill redovisa stopp- och olycksstatistik.

Stopp och olyckor

2013

14 juli: Gröna Lunds nya attraktion, slänggungan Eclipse, stannar 120 meter upp i luften. Passagerarna blir hängande i 1–2 minuter innan gungan ­firas ner. Samma kväll stannar berg- och dalbanan Jetline.

25 juni: Eclipse stannar 50 meter över marken ­efter att säkerhetssystemet utlösts. 24 personer evakueras.

2012

25 augusti: Sju personer fastnar i attraktionen ­Insane. Efter 20 minuter evakueras personerna.

2010

11 juni: En äldre kvinna skadas när hon går i trapporna till Lustiga huset. Oklart vad som orsakade olyckan.

2009

25 april: Berg- och dalbanan Insane fastnar flera gånger under sina första premiäråk. Enligt Gröna Lund skedde finjusteringar i programmeringen.

5 september: 14 personer fastnar när en av berg- och dalbanan Jetlines vagnar står stilla i 15 minuter. Ingen skadas.

2008

5 juli: Fyra personer fastnar i attraktionen Vilda ­musen efter att en tröja hamnat på spåret. Brandkåren evakuerar personerna, en vuxen och tre barn, med hjälp av stegbil.

2007

14 juni: På 13 meters höjd fastnar tre ungdomar i berg- och dalbanan Vita musen. Ungdomarna sitter fast i en timme innan de plockas ner med skylift. Ingen skadas.

19 juni: 30 meter över marken fastnar 14 personer i berg- och dalbanan Jetline. I 20 minuter sitter passagerarna fast innan de klättrar ner för en smal evakueringstrappa.

2006

16 augusti: Fyra personer, varav tre barn, fastnar i 45 graders lutning i Vilda musen. De hjälps ner ­efter 40 minuter. Ingen skadas.

4 augusti: Tre barn blir hängande framstupa – 80 meter över marken i attraktionen Fritt fall. Ingen skadas.

200­4

9 juni: Fyra personer chockas svårt efter att en 16-årig pojke hamnat hängande utanför gondolen i Pariserhjulet. Ingen skadas.

Liseberg

Göteborg

Besökare: Omkring 3 miljoner per år, och därmed Nordens största nöjespark.

Antal attraktioner: 34.

Ägare: Göteborgs kommun.

Antal stopp: 534 gånger hittills i år, inklusive ­korta stopp som aldrig märks.

Stopp och olyckor

2010

15 augusti: Efter ett tekniskt fel stannar Lisebergsbanan. Ett 70-tal passagerare evakueras.

2009

8 juni: 22 meter upp i luften fastnar attraktionen Kanonen. 14 personer blir sittande i en timme innan tekniker och räddningstjänst lyckas backa tillbaka vagnen.

2008

17 juli: Två dagar efter Rainbow-olyckan fastnar ­Lisebergstornet på 48 meters höjd. 15 personer blir fast i över två timmar innan mekaniker lyckas få ner attraktionen med hjälp av externa experter.

15 juli: Mitt under färden störtar åkattraktionen Rainbow mot marken. 36 personer fanns i karusellen, 18 förs till sjukhus. Tre personer skadas allvarligt. Många av passagerarna var unga personer som var i Göteborg med anledning av Gothia Cup. Attraktionen skrotas efter att utredningen visat att olyckan berodde på ett fabrikationsfel.

2006

15 juli: 21 personer skadas när ett av Lisebergs­banans tåg släppte och kraschade rakt in i vagnen bakom. Ett år senare kommer Haverikomissionen med en rapport som pekar ut flera fel som orsak till olyckan. Kedjan som drog upp vagnarna gick av och säkerhetssystemet fungerade inte.

8 oktober: En kvinna skadas allvarligt efter att ha fallit ur en vagn i Flumeride. Ytterligare tre personer får under säsongen djupa skärsår i samband med att ha åkt Flumride. Dessutom blir sammanlagt 14 personer träffade av flygande föremål som mynt, mobiltelefoner och skor i attraktionerna Balder och Kanonen. Ingen skadas dock allvarligt.

Skara sommarland

Skara

Besökare: Mellan 300 000 och 400 000 per år.

Antal attraktioner: 25.

Ägare: Parks and resort Scandinavia, som inte vill redovisa stopp- och olycksstatistik.

Stopp och olyckor

2013

30 juni: Flera personer får skrubbsår och blå­märken efter att en två vagnar på åkattraktionen Tranan kolliderar. VD Hans Ericsson säger till Skövde Nyheter att man misstänker att olyckan beror på ett konstruktionsfel.

Parken zoo

Eskilstuna

Besökare: 260 000 år 2012.

Antal attraktioner: 16.

Ägare: Eskilstuna kommun.

Antal stopp: Under 2012 stannade attraktionerna 132 gånger, enligt parkens egna statistik.

Stopp och olyckor

2006

5 juli: En 23-årig sommarjobbare blir påkörd av ett berg- och dalbanetåg när han rensar ogräs i spåret. Mannen dör senare av sina skador.

2003

13 augusti: En treårig flicka slungas ut från barn­attraktionen Masken. Flickan föll handlöst en och en halv meter mot marken men klarade sig med lindriga skador.

2002

2 maj: En 11-årig flicka glider ur karusellen Discojet och slungas mot marken. Flickan spräcker ­skallen i olyckan. Efter händelsen beslutar ledningen att skrota attraktionen.

Furuviks nöjesfält

Gävle

Besökare: 41 000 besökare 2011.

Antal attraktioner: 14.

Ägare: Parks and resort Scandinavia, som inte vill redovisa stopp- och olycksstatistik.

Stopp och olyckor

2012

13 juni: Barnattraktionen Rocket stannar efter att en säkring gått. Barnen får ledsagas ner av personal.

Följ ämnen i artikeln