Mejla

Wolfgang Hansson

Fåfänga största hotet mot Trump

Publicerad:

I ett läge då delar av nationen hotas av en svår naturkatastrof, vad ägnar sig presidenten åt då?

Donald Trump putsar på sitt ego.

Hans fåfänga är sannolikt det största hotet mot att bli omvald.

När presidenten rimligen borde ha fullt fokus på att minska skadeverkningarna från ännu en svår orkan startar han i stället ett ordkrig om hur många som egentligen dog i Puerto Rico efter stormen Maria förra året.

En statlig vetenskaplig utredning har kommit fram till att orkanen orsakade omkring 3 000 människors död. Inräknade är då de dryga 60 som dödades direkt i stormens framfart och de som avled i efterverkningarna.

Detta tolkar president Trump som att hans motståndare vill åt honom genom att presentera dödssiffror som får honom att framstå i dålig dager.

– Demokraterna gjorde det här för att få mig att framstå som så usel som möjligt, twittrar Trump. Även de som dog av ålderdom sattes upp på listan.

Det senare är en direkt lögn. I så fall hade dödstalen varit de femdubbla.

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

Ömma tår

Att Trump har så ömma tår i fallet Puerto Rico kan bero på att räddningsinsatsen som leddes av katastrofmyndigheten Fema allmänt anses ha skötts dåligt och karakteriserats av usel kommunikation mellan Fema och de lokala myndigheterna i Puerto Rico.

Tvärtemot presidentens egen utsago att allting fungerade fantastiskt.

– Jag tycker det var en av de bästa insatser som någonsin gjort, sa Trump häromdagen.

Trump besökte Puerto Rico två veckor efter katastrofen och sågs då dela ut toalettrullar som han lobbade iväg som om han sköt mot en basketkorg. Bilder som inte precis stärkte bilden av en empatisk president som tog katastrofen på allvar.

Till och med många av Trumps egna partikamrater tycker att presidenten går för långt.

– Dödsoffer får ingen att framstå i dålig dager, säger talmannen Paul Ryan. Jag har ingen anledning att ifrågasätta dödstalen.

Porrstjärna

Senator Lindsey Graham tycker att Trump har en tendens ”att se varje attack mot honom som att den undergräver hans legitimitet”.

Framförallt verkar Trumps problem vara hans extrema fåfänga. Allting måste handla om honom. Det spelar ingen roll att en och en halv miljon människor har evakuerats och att stormen Florence är på väg in över South Carolina och kan åstadkomma omfattande skador på liv och egendom. Trump bryr sig främst om hur han själv framstår.

Det får honom att framstå som löjlig, småaktig och som en man med total brist på empati.

Mer av den varan kommer vi förmodligen att få se när porrstjärnan Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter, ger ut med boken ”Full disclosure” om sin sexuella affär med den gifte fastighetsmiljardären.

Teflonrustning

De böcker som hittills kommit ut om Trump har handlat om brister i hans politiska ledarskap. Både Michael Wolfs ”Fire and fury” och Bob Woodwards ”Fear” tecknar en bild av kaos i Vita huset och av en president som är både inkompetent och en fara för landet.

Cliffords bok kommer att handla mer om personen Trump och hur han interagerar med kvinnor. Vi vet ännu inte vad hon har att berätta men att det kommer att vara särskilt smickrande för Trump är lika troligt som att presidenten avstår en golfrunda i helgen.

Hittills har presidenten med sin teflonrustning visat sig ha en närmast övermänsklig förmåga att rida ut den ena skandalen efter den andra. Men kanske är en personlig attack mer riskabel för honom än de politiska fällorna.

Clifford är extra farlig för presidenten på grund av de 130 000 dollar som Trump betalade henne strax före presidentvalet för att hon inte skulle avslöja något om deras sexaffär. Den betalningen har nu blivit ett möjligt juridiskt argument för att ställa Trump inför riksrätt.

Betalningen betraktas av den särskilde åklagare Robert Mueller, som utreder Trumpskampanjens eventuella samarbete med Ryssland, som ett illegalt kampanjbidrag.

Boksläppets tajming, strax före det viktiga kongressvalet i början av november, är ingen slump. Beroende på innehållet kan boken bidra till att ge demokraterna en majoritet i representanthuset och därmed vapnet att kunna ställa Trump inför riksrätt.

Bästa taktiken för Trump är förmodligen att tiga ihjäl boken men risken är uppenbar att hans fåfänga hindrar honom från att avhålla sig från verbala motattacker.

Det kan straffa sig i november 2020.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE