Rånade juvelerare och kapade bil - greps

Uppdaterad 2014-11-15 | Publicerad 2014-11-14

Rånet mot juvelerarbutiken på Östermalm misslycklades.

När gärningsmännen flydde kapade de en bil under knivhot.

– Plötsligt slets dörren upp och en maskerad man skrek att jag skulle gå ur, säger föraren.

Tidigt på fredagsmorgonen fick Stockholmspolisen larm om att en maskerad man kapat en bil på Valhallavägen i Stockholm.

Minuter senare kom ytterligare ett larm: en juvelerarbutik på Birger Jarlsgatan i samma område hade blivit utsatt för ett rånförsök. Gärningsmännen fick inte med sig något byte och flydde i en silverfärgad bil. Personalen hann trycka på larmknappen, vilket ledde till att butiken rökfylldes.

– Det rör sig om en slags diskorök som är ihopkopplad med larmet, säger Sven Erik Olsson, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Stort pådrag

Polisen kopplade snabbt ihop de två händelserna och lyckades stoppa den stulna bilen i höjd med Frösundavik vid Solna i norra Stockholm.

– Tydligen var det sådan trafik på Valhallavägen att man inte kunde köra så fort. Då tilltvingar man sig en bil och knivhotar föraren, säger Sven Erik Olsson.

Ett stort polispådrag fanns på plats vid gripandet.

– Jag åkte förbi med bussen och såg massor av polisbilar. Det var blåljus överallt och jag såg en man som låg på marken, säger ett vittne.

"Fruktansvärt obehagligt"

Föraren av den kapade bilen hade parkerat i närheten av Östra station när en maskerad man slet upp dörren.

– Han skrek att jag skulle gå ut annars skulle han sticka kniven i mig. Han hotade mig med tårgas eller pepparsprej. Jag slet åt mig min telefon och hoppade ut direkt. Sedan åkte bilen i väg, säger han.

Mannen blev svårt chockad vid händelsen.

– Det var fruktansvärt obehagligt. Vi kommer få tillskott av en bebis vilken dag som helst. Jag är väldigt glad över att jag inte hade ett spädbarn bredvid mig, vilket jag kommer ha om någon vecka. Det var väl tur i oturen kan man säga.

Männen anhölls under fredagskvällen.

– Båda är anhållna för rånförsök, en av männen misstänks även för ett rån där en bil tillgripits, säger Tord Rosberg, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.