Gör tummen upp – för rasistsidor

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2014-09-07

Stiftelsen Expo har granskat alla SD-kandidater till valen.

Material från rasistiska och nazistiska sajter har antingen gillats eller spridits från en tredjedel av dem med öppna Facebook-konton.

– Det är ideologiskt av­vikande enligt partiet, ­säger Daniel Poohl, Expos chefredaktör.

Expo Idag har granskat om Sverigedemokraternas kandidater i valet följer partilinjens nolltolerans via ­Facebook.

I mitten av augusti hade Sverigedemokraterna registrerat 2 004 kandidater hos valmyndigheten.

Av dem har 1 102 ett Facebook-konto. Expo I dag har kommit åt 819. Granskningen, som ­Aftonbladet har fått tagit del av, visar att en tredjedel av SD-kandidaterna har antingen gillat eller spridit material från rasistiska och nazistiska sajter: Svenskarnas parti, Realisten och Svenska motståndsrörelsen.

– I min värld är det för­vånande mycket. Här har man ett parti som säger att man ska hålla rent mot ­rasism och extremism men när man får tillgång till vad kandidaterna skriver på ­Facebook visar det sig att en tredjedel av dem är ideologiskt avvikande enligt partiet, säger Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

SD har nolltolerans

I oktober 2012 gick partiledaren Jimmie Åkesson ut och berättade om nolltoleransen.

”I vårt parti finns inget utrymme för extremister, ­rasister, rättshaverister ­eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvängningar”, stod det i hans brev till ­partimedlemmarna.

I november samma år uteslöt partiet sin ekonomiskpolitiske talesperson, Erik Almqvist, till följd av järnrörsskandalen.

I mars följande år vässade partisekreteraren Björn Söder kriterierna för noll­toleransen. I ett nyhetsbrev till medlemmarna skrev han att ”gilla” någonting på Facebook betraktades som ett ställningstagande och att de skulle vara försiktiga med vad de delar för länkar.

Fria Tider gillas mest

De flesta av kandidaterna har gillat tidningen Fria ­Tider. Den har av partiet ­beskrivits som neofascistisk, den anknyter till fascismen och nazismen.

Andreas Johansson ­Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet och SD-expert, säger:

– Om man stannar vid att man har gillat en text då tror jag att Sverigedemokraterna kan skaka av sig det ganska enkelt. Det är en annan sak om kandidaterna själva är aktiva på sådana sidor och skriver texter eller liknande.

Problem för partiet

Han påpekar att det här ändå kan vara ett problem för partiet.

– SD har naturligtvis en stor utmaning i att hitta kandidater att fylla alla platser som man nu ser ut att kunna vinna. Även om de får fler och fler bra kandidater ska de ha fler och fler platser att fylla och det går inte ihop riktigt. Då måste partiet vara ganska flexibelt i vilka det tillåter på sådana här listor. Annars skulle det inte finnas några kandidater alls, säger Johansson Heinö.

”Inget brott att dela”

SD vill dock inte dra några slutsatser av Expos granskning.

– Man måste gå in och se vad det var för texter som har gillats och rekommenderats. Det är inget brott mot nolltoleransen att dela en artikel från exempelvis Nya tider, säger Martin Kinnunen, pressekreterare (SD).

Är det okej att sprida och gilla Svenskarnas partis sida på nätet?

– Nej, det tycker jag absolut inte, säger Kinnunen.

SD:s nolltolerans

I oktober 2012 skickade partiledaren Jimmie Åkesson ett brev till partiets kommun­politiker om att han vill städa upp i partiet.

– Från och med nu råder nolltolerans, skrev han.

Åkesson ville från och med då lyfta bort partimedlemmar som skadar SD:s anseende.

– I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller ­andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvängningar, står det.

Partiet började rensa i de egna leden eftersom det skulle få högsta prioritet. De partimedlemmar som kände sig träffade uppmanades att lämna partiet frivilligt.

DE HAR UTESLUTITS FRÅN PARTIET

Erik Almqvist

Ekonomisk politisk talesperson. Fick lämna alla sina uppdrag i november 2012 efter den så kallade järnrörsskandalen.

Patrick Ehn

Tidigare gruppledare i Västra Götalandsregionen och fullmäktigeledamot i Göteborg uteslöts då han inte gjort upp med sitt nazistiska förflutna.

Christian Westling

Suppleant i styrelsen för partiets Stockholms­sektion, lämnade samma år SD efter järnrörsskandalen.

Oleg Datsishin

Ledamot i Hallans regionfullmäktige, uteslöts 2013 efter rasistiska uttalanden på Facebook.

Bengt Nilsson

SD:s ord­förande i Flen fick lämna partiet 2013 efter rasistiska inlägg på Facebook.