”Finns det plats för oss här i Sverige?”

Publicerad 2014-12-17

Judiska minoriteten orolig efter Björn Söders intervju i DN

Björn Söders (SD) citat i Dagens Nyheter om att judar inte är svenskar om de inte lämnar sin judiska identitet har väckt starka reaktioner.

Petra Kahn Nord, generalsekreterare för Judiska ungdomsförbundet, säger att det finns en fara i att åsikterna blir mer normaliserade.

– Det kan leda till lagar som blir extremt begränsande för minoriteter, säger hon.

Efter Björn Söders uttalanden i en intervju med Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius har riksdagens andre vice talman kritiserats av i princip hela det politiska etablissemanget. 

Under ett sedan länge inplanerat samrådsmöte på kulturdepartementet diskuterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) frågan med företrädare för den judiska minoriteten i Sverige.

Efter mötet berättar Petra Kahn Nord, generalsekreterare för Judiska ungdomsförbundet i Sverige, att många judar känner en stark oro inför framtiden.

”Finns det plats för oss?”

– Det finns en farhåga för vad som händer med Sverige. Kommer vi att kunna stanna här? Jag är född här, vi känner oss svenska, vi älskar Sverige, det är vår kultur, men vissa har börjat fundera över om det finns någon framtid här.

Har den rädslan ökat efter Björn Söders uttalanden i Dagens Nyheter?

– Självklart. Det är väldigt oroande och skrämmande när man hör någon utifrån definiera på vilket sätt vi är svenskar eller inte svenskar. Det är å andra sidan inte helt förvånande, vi vet ju om att Sverigedemokraterna vilar på en nationalistisk grund, men det är klart att det känns väldigt obehagligt och skrämmande när man ser det i skrift i tidningen. Och då börjar man fundera över vart vi är på väg. Finns det plats för oss här?

Vad reagerade du starkast på i hans uttalanden?

– Det är hela idén om att det svenska är så snävt, att man måste vara på ett visst sätt och ha ett visst ursprung för att få vara svensk. Tänk om det är så att vi kanske inte får plats. Ska inte alla vi som har levt här och bidragit till det svenska samhället känna att det här är vårt. Är det någon annan som definierar det åt oss? ”Det räcker inte som ni är, antingen behöver ni bli mer svenska eller så kanske ni inte ska vara här.” Det känns obehagligt.

”Riktigt farligt spår”

Petra Kahn Nord säger att Björn Söders uttalanden visserligen inte är förvånande, men att de likväl är farliga.

– Positionerna flyttas fram, det blir mer och mer normaliserat och i slutändan kan det leda till lagförslag. Då är vi inne på ett riktigt farligt spår, att det kan bli lagar som bestämmer hur man får vara i Sverige och som blir extremt begränsande för olika minoritetsgrupper.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger att hon blev frustrerad och arg när hon läste artikeln.

– Jag blir frustrerad och ledsen och känner mig engagerad i att skapa en förändring när det blir så tydligt att det finns människor i vårt land, människor med makt, som vill göra skillnad på folk och som vill skapa ett samhälle där vi inte gemensamt bygger vår framtid.

Hotet mot den judiska minoriteten kommer dock inte bara från Sverigedemokraterna, säger Petra Kahn Nord.

– Vi känner att vi blir attackerade från tre olika håll: från högerpopulistiska partier, vänsterextrema och islamister.

– Vi ser dock inte politiska markeringar lika starkt när hoten eller hatet kommer från andra grupper än SD.

Fotnot: Som svar på kritiken efter intervjun har Björn Söder sagt att han är missförstådd. Innan texten publicerades hade han dock godkänt alla sina citat.