”Uppenbart gjorts en felaktig bedömning”

Publicerad 2013-05-27

Kurt Hansens bror Ove mejades ner av den grovt kriminelle 20-åringen. Nu jagas mannen för en ny allvarlig olycka.

Den 20-åring som dömdes för att ha kört ihjäl 74-årige Ove Hansen har en historia av trafikbrottslighet bakom sig.

Ändå släpptes han på fri fot och misstänks nu för ännu en vansinneskörning.

– Här har det uppenbarligen gjorts en felaktig bedömning om riskerna för fortsatt brottslighet, säger kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Polisen är på jakt efter 20-åringen som i fredags misstänks ha mejat ner och allvarligt skadat en 54-årig kvinna med en oregistrerad motorcykel vid ett övergångsställe i Landskrona.

Tre veckor tidigare dömdes han mot sitt nekande till 15 månaders fängelse för att ha kört ihjäl 74-årige Ove Hansen sommaren 2011. Han var då drogpåverkad och saknade körkort.

– Jag tycker att han har kommit för lindrigt undan. Det är exakt samma beteende den här gången, väldigt irriterande, säger Oves bror Egon Hansen, 67.

Dömd flera gånger

Aftonbladet har tagit del av flera tidigare domar mot 20-åringen. Han har aldrig haft körkort och förekommer under elva avsnitt i polisens belastningsregister för bland annat flera fall av olovlig körning och narkotikabrott.

– Han är känd av oss och förekommer i våra register för en del trafikbrott, bland annat för att han har kört olovligt, säger Håkan Stenhällen, inre befäl vid Helsingborgspolisen.

I början av maj dömdes han för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, två fall av olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.

Ändå släpptes 20-åringen fri i väntan på att domen skulle vinna laga kraft och nu misstänks han alltså ligga bakom ännu en vansinneskörning. Mc-föraren vid fredagens olycka smet från platsen men polisen söker 20-åringen som skäligen misstänkt för dådet. Varför man misstänker just honom vill polisen inte gå in på av utredningstekniska skäl men det finns flera vittnen till händelsen.

"Uppenbar risk"

Med tanke på mannens kriminella bakgrund finns det anledning att ifrågasätta beslutet att försätta mannen på fri fot efter tingsrättens dom, menar kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki.

– Har personen en historia av den här typen av brottslighet och det föreligger en risk att den återfaller i brott så ska personen hållas i häkte tills domen vunnit laga kraft. Här förefaller uppenbarligen risk för fortsatt brottslighet, säger han.

Den 54-åriga kvinnan är kvar på Lunds universitetssjukhus och vårdas på en kirurgisk avdelning.

– Tillståndet är stabilt och ej livshotande. Hon kommer att stanna några dagar på avdelningen, säger sjukhusets pressansvarige Per Längby.