Vädervarningar i nästan hela landet inför jul

Uppdaterad 2017-12-24 | Publicerad 2017-12-23

Det är dan före dopparedagen – och det är läge att hålla julstöket inomhus.

SMHI har utfärdat varningar för hård vind, snöfall och halka. Busvädret slog mot så gott som hela landet.

Flera trafikolyckor inträffade under morgonen och förmiddagen.

– Eftersom att halkan uppstår så fort så hinner man inte bekämpa den. Därför är det viktigt att man kör försiktigt, säger Beisi Sundin på Trafikverket.

En mjölkbil har sladdat av vägen i Kolsva.

Kraftigt snöfall i Norrbotten. Hård blåst i såväl fjällen som Västerbotten, Kronoberg, Skåne, Blekinge, Halland, Jönköping och Kalmar. Ishalka i Jämtland, Uppsala län och Stockholm.

Om du redan har kirrat klapparna så kan du skatta dig lycklig. Dagen före dopparedagen började nämligen med riktigt ruskväder i stora delar av Sverige.

– Framförallt i mellersta Sverige så är det väldigt halt. Eftersom att halkan uppstår så fort så hinner man inte bekämpa den. Därför är det viktigt att man kör försiktigt, säger Beisi Sundin på Trafikverket.

Hårda vindar – och nederbörd

Den plötsliga halkan uppstår när regn faller på kalla vägbanor, och drabbade framförallt Svealand. De hårda vindarna kombinerades i fjälltrakterna med nederbörd. På kalfjället kan det komma att blåsa upp till 24 meter per sekund under lördagen.

I södra Sverige kan vindstyrkorna komma att uppgå till 21 meter per sekund i byarna. Där väntas det tuta i som mest under kvällen.

Polisen uppmanar trafikanter att ta sig försiktigt på vägarna. Under morgonen och förmiddagen har det kommit rapporter om avåkningar på flera håll i landet. I Kolsva i Västmanland gled en mjölkbil av vägen och tippat ner i diket. Ingen ska ha skadats allvarligt.

Senare under förmiddagen drogs en del halkvarningar in.

Stor lavinfara

Det råder också stor lavinfara i fjällen och flera av landets största skidorter. Varningen ligger på en fyra på en femgradig skala. Den omfattar västra Härjedalsfjällen, västra Vindelfjällen och södra Jämtlandsfjällen inklusive Åre.

Risken är störst på ostliga sluttningar i de utsatta områdenas västra delar. Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst säger till TT att skidåkare gör klokt i att hålla sig innanför anläggningarnas avspärrningar.

– Håller man sig i markerade nerfarter, i markerade leder som turåkare, då riskerar man inte att komma in i lavinterräng.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Följ ämnen i artikeln