Magdalena Andersson förstamajtalade i Göteborg

Publicerad 2024-05-01

GÖTEBORG. Långa förstamajtåg gick längs Göteborgs gator på onsdagseftermiddagen.

Först i ledet för Socialdemokraterna gick partiledare Magdalena Andersson.

– Vi behöver en ny riktning för vårt land, sa hon när hon höll tal på Götaplatsen.

Strax efter klockan 13 tog Nooshi Dadgostar (V) sällskap med partiets toppnamn i EU-valet, Jonas Sjöstedt, ut från Andra Långgatan över Järntorget och vidare genom Göteborg. De båda vänsterhöjdarna följdes av ett långt tåg – enligt uppskattningar på plats lockade Vänsterpartiet ut 8 000 personer på Göteborgs gator under årets 1 maj-firande.

Bakom banderollen om klimat och välfärd följde palestinska flaggor, stadsdelsorganisationer från bland annat Backa, Angered och Majorna och antikrigsbudskap.

– Tack, göteborgare, för att ni får samhället att fungera, sade Nooshi Dadgostar när demonstrationståget nått Gustaf Adolfs torg där partiledaren och Jonas Sjöstedt höll tal.

Nooshi Dadgostar  talade på Gustaf Adolfs torg tillsammans med Jones Sjöstedt.

Andersson (S) tog selfies

Också tusentals socialdemokrater lockades ut till sitt första maj-tåg. Solen sken och temperaturen rörde sig kring 25-gradersstrecket när partiets medlemmar och väljare samlades vid 14.30 på Haga Nygata, ett stenkast från Järntorget.

I första ledet gick partiledare Magdalena Andersson med en ros i handen, i sällskap med bland andra Mattias Jonsson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg. Innan tåget lämnade Haga hann partiledaren ta selfies med väljare och hälsa på barn i barnvagnar.

”Gemensamt ansvar för Sverige”, och ”Svenska löner och villkor” stod på de första banderollerna i S-ledet. De följdes av bland annat palestinska, somaliska och iranska flaggor. Andra banderoller protesterade bland annat mot visitationszoner i utsatta områden.

Kritiserar Åkesson om Ukraina

Magdalena Andersson sade tidigare under onsdagen till Aftonbladet att 1 maj utgör startskottet för partiets EU-parlamentsvalrörelse. Väl framme på Götaplatsen höll hon ett tal där mycket fokus hamnade just på EU- och utrikesfrågor. Inte minst pratade hon om situationen i Gaza.

– Lidandet i Gaza går nästan inte att ta in, sade Andersson, som också underströk att hon menar att en tvåstatslösning är den enda långsiktiga lösningen på konflikten mellan Israel och Palestina.

Andersson talade också om kriget i Ukraina, där hon kritiserade Jimmie Åkesson (SD) som hon menar svajat i frågan om stöd till Ukraina.

– Stödet till Ukraina ska vara starkt och uthålligt.

Dessutom kritiserade S-ledaren regeringen på flera punkter. Bland annat pratade hon om skattesänkningar och läget i sjukvården – och jämförde Sveriges ekonomiska utveckling med andra EU-länder.

– Vi har sämst tillväxt i hela EU. Vi behöver en ny riktning för vårt land. Kort och gott, ett Sverige som blir lite mer som Sverige.