”Tänker på barnen som väntar förgäves på sin pappa”

Publicerad 2014-03-31

HELSINGBORG. Chockade och ledsna supportrar och helsingborgare samlades på söndagskvällen på platsen där 43-åringen misshandlades till döds. Många grät öppet och kunde inte kontrollera sina känslor.

– Jag tänker på de små barnen som väntar förgäves hemma på sin pappa. Det är så obeskrivligt hemskt, säger Catharina Nyman, 45 år.

Catharina Nyman.

En djurgårdssupporter skriker ut sin sorg och kastar sig ned mot marken där hans kamrat dog. Två vänner fångar honom i fallet och håller fast honom i en hård kram. De gråter tillsammans.

Vid platsen där den 43-årige fyrbarnspappan miste livet utspelade sig sorgescener under söndagskvällen.

Stora och bredaxlade djurgårdssupportrar kan inte sluta gråta. Någon går fram och sparkar i muren. En annan slår knytnäven hårt i stenen.

– Det är så fruktansvärt. Vad jag förstår var det ingen kille som brukade bråka. Det värsta är att han hade familj och barn, säger Marcus Redefalk, djurgårdssupporter. 

”Kommer aldrig mer på på allsvensk match”

43-åringen slogs ned när han var på väg upp mot borgen Kärnan i centrala Helsingborg. Någon timme efter dödsbeskedet tog sig sörjande människor till platsen för att lägga ned blommor, halsdukar, tröjor och tända ljus.

Även vanliga helsingborgare och HIF-supportrar kom för att hedra den döde.

– Jag kommer aldrig mer gå på en allsvensk match. Det var första gången jag var med på en premiär och det är den sista, säger Catharina Nyman samtidigt som tårarna rinner ned från kinderna.

Hon konstaterar att det lika gärna kunde ha varit hennes 18-årige son som är ett stort HIF-fan. Hon följde honom dock till matchen.

– Jag ville inte släppa iväg honom själv trots att han har fyllt 18 år. Och det är uppenbart nu hur farligt det var, säger hon.  

Marika och Niklas som bor granne med borgen hade inte sett matchen men kom för att tända några ljus.

– Det är sjukt att det ska behöva bli ett dödsfall för att något ska hända. Våldet vid fotbollsmatcher är ett samhällsproblem, säger Niklas.  

Måste bli bättre säkerhet

Paret hade åkt båt mellan Helsingborg och Helsingör under dagen och berättar att det hade varit mycket stökigt inne på Knutpunkten i Helsingborg redan under morgonen. Supportrar hade härjat vid Pressbyrån och sparkat på inredningen. Niklas tycker att säkerheten vid matcher måste förändras markant efter det här.

– Antingen får det bli helt stängda matcher. Eller så får man börja göra som i England. Där får de som någon gång har varit våldsamma åka till en polisstation 20 mil bort och anmäla sig när det är match. Då är det inte en chans att de hinner tillbaka, säger Niklas.