Mike Pompeo har träffat Kim Jong-un

Publicerad 2018-04-18

USA:s tillträdande utrikesminister Mike Pompeo träffade Nordkoreas diktator Kim Jong-un så sent som under påsken.

Den hemliga resan till Nordkorea avslöjas av Washington Post.

– Vi har haft samtal på väldigt hög nivå, extremt hög nivå, med Nordkorea, sa Donald Trump tidigare under tisdagskvällen.

President Donald Trump bekräftade uppgifterna under onsdagen.

Donald Trump höll presskonferens i sitt vinterresidens Mar-a-Lago i Florida tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe som under tisdagen inledde ett tvådagarsbesök i USA.

USA:s president sa att han ”givit sin välsignelse” till planerade samtal mellan Sydkorea och Nordkorea att formellt avsluta Koreakriget. Han tog också personligen åt sig äran över de tinade relationerna mellan länderna och sa att han fått hyllningar av sydkoreanska tjänstemän.

– De har varit väldigt generösa med att utan oss, och särskilt utan mig, tror jag inte att de skulle ha några diskussioner alls och vinter-OS skulle ha blivit ett misslyckande, sa Trump enligt Washington Post.

Trump: Samtal på extremt hög nivå

Trump berättade också att det redan har ägt rum möten med Nordkorea:

– Vi har haft direkta samtal på väldigt hög nivå, extremt hög nivå.

Uttalandet väckte först viss förvirring – men några timmar senare kom avslöjandet från Washington Post att CIA-chefen Mike Pompeo personligen besökte Nordkorea och träffade Kim Jong-un så sent som under påskhelgen.

Enligt tidningen, som hänvisar till två anonyma källor, var det topphemliga besöket ett led i förberedelserna för ett toppmöte mellan Trump och Kim under försommaren.

Trump: Gick väldigt smidigt

Under onsdagen bekräftade Trump själv det hela på Twitter.

”Mike Pompeo träffade Kim Jong Un i Nordkorea förra veckan. Mötet gick väldigt smidigt och en god relation skapades”, twittrade Trup och tillade att detaljerna för hans möte förbereds ”i detta nu”.

Mike Pompeo är CIA-chef sedan januari 2017 och nominerades som utrikesminister av Donald Trump som sent som 13 mars i år. Resan till Nordkorea ägde rum bara drygt två veckor senare, enligt Washington Post.

Högsta mötesnivån på 18 år

Tidningen skriver att Mike Pompeo är den som leder förhandlingarna om kärnvapennedrustning med Nordkorea. Hans möte med Kim Jong-un är det första på så hög nivå sedan år 2000 då dåvarande utrikesministern Madeleine Albright träffade Kim Jong-Il.

Bara en vecka efter Pompeos resa kom uppgifter från amerikanska tjänstemän att företrädare för Nordkorea hade bekräftat att Kim är redo för förhandlingar om möjlig nedrustning.

– Det finns en stor chans att lösa ett världsproblem, sa Trump när han mötte reportrar tillsammans med Japans premiärminister under tisdagskvällen.

– Detta är inte ett problem för USA. Detta är inte ett problem för Japan eller något annat land. Detta är ett problem för världen.

Trump avslöjade också att det planerade toppmötet mellan honom och Kim Jong-un är tänkt att äga rum senast i början av juni. Han sa att fem platser utanför USA övervägs för samtalen och enligt Washington Post undersöks just nu städer i såväl Asien som Europa.

Sverige, som fungerar som USA:s diplomatiska sändebud i Nordkorea, har tidigare pekats ut som möjlig plats för ett möte mellan Trump och Kim. Spekulationerna avtog knappast när Nordkoreas utrikesminister besökte Stockholm i mitten av mars.

Såväl Vita huset och CIA som Nordkoreas regering har avböjt att kommentera Mike Pompeos möte med Kim Jong-un, enligt Washington Post.