Startar studiecirkel om känd konspirationsteori

Publicerad 2014-07-17

Studiecirklar brukar handla om sömnad, musik eller kanske främmande språk.

Men på ABF i Borlänge erbjuds något utöver det vanliga.

Här kan man snart diskutera chemtrails – de vita streck som flygplan lämnar efter sig på himlen.

Informationen på ABF Borlänges hemsida är lika kortfattad som fantasieggande: "Sprutar de över oss från flygplan? Är det en konspiration? Vilka fakta finns och vilka motargument? Tid och plats meddelas senare."

Vid fem tillfällen ska deltagarna få sitta ned och prata om chemtrails – de vita spår som ibland syns efter flygplan på himlen. I de flestas ögon rör det sig bara om strimmor av kondens, men några personer framhävdar i att de vita strecken är en del av en större konspiration.

Exakt vad syftet med chemtrails skulle vara är dock oklart. På ljuskygga hemsidor spekuleras det i allt från biologisk krigsföring till avancerad radarövervakning.

– Jag har förstått att vissa säger så i alla fall. Jag känner inte till så mycket själv. Men konspiration eller inte, så är det ändå intressant att människor sätter sig ner och får prata om det. Det är ABF:s uppdrag att skapa sådana mötesplatser, säger Bengt-Ove Lundell, studieombudsman på ABF Borlänge.

Inga kurser om Storsjöodjuret

Hur kommer det sig att ni anordnar den här kursen?

– Det var helt enkelt så att det var flera människor som funderat på vad de ser på himlen. De kände att det var lite svårförklarligt och kände en viss oro. Sen fanns det en cirkelledare som ville starta en studiecirkel i ämnet.

Är det någon som har reagerat på innehållet?

– Ja, du. Men det finns väl fler som har reagerat också. Just därför tycker jag att det kan vara lämpligt att man sätter sig ner och diskuterar det här.

Finns det cirklar om Storsjöodjuret, 9/11 eller den förskräckliga snömannen också?

– Nej, det har vi inte i studieprogrammet. Däremot erbjuder vi 110 olika ämnen om allt från främmande språk till hantverk.