Drottning Silvia hyllar påven - och sågar marijuana

Publicerad 2015-09-23

Hurra för Franciskus, men usch och fy för knark.

Drottning Silvia laddar upp inför påvens tal i New York genom att besöka en stiftelse mot droger som hon var med och grundade.

– Många säger ibland att marijuana är en lättare drog, men jag tror att det är ett misstag, säger hon till Dagens Nyheter.

Tillsammans med bland andra statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström kommer drottning Silvia att bänka sig i FN-skrapan i New York på fredag. Då ska påve Franciskus tala inför generaförsamlingen.

”Fantastisk person”

Men drottningen är redan på plats i USA. I en intervju med DN hyllar hon katolska kyrkans högsta ledare.
– Jag har träffat påven förr, i maj när jag besökte Vatikanen. Han är en fantastisk, varm person som engagerar sig öppet i svåra frågor. När vi sågs passade han också på att tacka Sverige för vad Sverige har gjort, gör och kommer att göra för många flyktingar.

Under sitt tal i FN väntas påven ta upp den akuta flyktingkrisen. När han landade i USA i natt, svensk tid, togs han emot av president Obama på röda mattan.

Franciskus är den fjärde påven som besöker USA.

”Är en inkörsport”

I USA har drottning Silvia hunnit med att besöka stiftelsen Mentor. Det är en organisation som arbetar mot droger och som drottningen var med och grundade 1994.

I samband med det varnade hon för att använda marijuana.

– Man säger ibland att marijuana är en lättare drog, men jag tror att det är ett misstag. Mitt hjärta blöder när jag hör det. Kanske är marijuana en svagare drog, men den är ofta en inkörsport till tyngre droger, säger hon till DN.

ANNONS