Äntligen är gubbarna här

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-22

Sommartecknet säkrat i Varberg

Nöjd odlare Oftast brukar odlarna söderut vara först med den folkkära sommarfrukten – men inte i år. Kenneth Andersson i Varberg smakar på sin och Sveriges första jordgubbsskörd. Och nog smakar den alltid.

Nu kommer sommaren – och de svenska jordgubbarna.

Här provsmakar bärodlaren Kenneth Andersson årets första skörd odlade under bar himmel.

– Sötare än växthusodlade, det är vetenskapligt bevisat, säger han.

Sedan jordgubbarna kom till Sverige under senare hälften av 1700-talet har de varit ett säkert svenskt sommartecken. Årets första som växt under bar himmel plockar i dag Kenneth Andersson vid Vareborgs bärodling utanför Varberg.

– Jag har pratat med andra odlare, men vi är först, säger han.

Något som är ganska ovanligt eftersom odlarna längre söderut brukar ha en fördel.

Han tackar den gynnsamma våren för förstaplatsen.

Någon avundsjuka söderifrån har han inte märkt av.

– Haha, de skojar väl att mina är slut till midsommar och säger att de är glada att de har då.

”Godaste sorten”

– Har man inga till midsommar är man nämligen ingen jordgubbsodlare.

De svenska bären som frilandsodlas är godaste sorten enligt Kenneth.

– Vi hade växthusodlade och några egna, våra var mycket sötare. Det går inte att jämföra, säger han.

Det är vetenskapligt bevisat enligt odlaren.

– Jag har inte forskat i det men tydligen så gör kylan om nätterna att gubbarna inte förbränner sockret, säger Kenneth Andersson.

Årets första skörd kommer att kosta runt 50-60 kronor asken. Hur många liter som går att plocka återstår att se – men de bär som mognat går inte till spillo.

– Nu njuter man av varje gubbe man äter, säger Kenneth.