Annétthe på väg till helvetesfängelset

Publicerad 2013-03-26

Till skräckfängelset.  Annétthe Zettergren ska föras till ett ökänt fängelse i Bangkok.

BANGKOK. Snart flyttas bedrägerimisstänkta Annétthe Zettergren, 58, till Bangkoks ökända helvetesfängelse.

Men juridiskt krångel har försenat flytten – och sent på tisdagkvällen var hon kvar i Pattaya.

Förra veckan greps den tidigare landstingspolitikern Annétthe Zettergren efter att under flera månader hållit sig gömd i Thailand.

Hon får nu erfarenhet från två av Thailands mest vidriga fängelser.

Pattaya Remand Prison, dit hon flyttades under tisdagen, är alltid överfullt. Cirka 80 till 100 fångar delar på en cell. De sover på en tunn bambumatta och har cirka 0,5 kvadratmeter yta på natten.

Alla fångar delar på enda toalett: ett hål i golvet. Ljuset är alltid tänt för att hålla småkryp borta. Cellerna ser likadan ut för kvinnor och män.

Men enligt poliskällor till Aftonbladet var det krångel med den juridiska formalian. Innan svenskan förs vidare till immigrationshäktet IDC (Immigration Detention Center) i Bangkok måste hon betala böter för varje dag hon varit i Thailand utan giltiga handlingar, cirka 100 kronor per dag.

Ärendet skulle ha avgjorts i domstolen under tisdagen men blev försenat och flyttas till onsdagsmorgonen.

Efter det transporteras svenskan till IDC där hennes släkting och misstänkte medbrottsling redan sitter. De båda ska sedan utvisas tillsammans och kommer att hämtas av svensk polis.

Blir värre

När 58-åringen från Värmland kommer till IDC under onsdagen blir det ännu värre.

IDC har usla förhållanden, och är en mänsklig misär där hela familjer väntar på utvisning. Häktet har en egen förskola där barnen vistas under dagarna. De kommer ut ur häktesgrindarna på rad, klädda i blå tröjor. På nätterna sover de i cellerna med sina mammor.

IDC har flera namn i Thailand, men det mest använda är ”Dårhuset”. Många av dem som hamnar här blir helt enkelt galna. De förs till rätten med jämna mellanrum och döms för att inte ha giltiga handlingar. De kan heller inte betala böterna för sin illegala vistelse – och skickas tillbaka till IDC.

Sjukdomar vanliga

För Annétthe Zettergren väntar en tuff tid innan hon flygs till Sverige.

Först och främst en stenhård miljö där våld och övergrepp tillhör vardagen, både från vakter och andra intagna.

Hon får sova på betonggolvet, i bästa fall med en bastmatta. I cellen kan hon räkna med att ha över 100 medfångar. De delar på en toalett, hålet i golvet.

Duschning sker inför alla andra fångar i ett rum som stinker urin och avföring. Maten beskrivs ofta som oätlig och så gott som alla intagna är undernärda. Olika sjukdomar är vanliga, som skabb och andra hudsjukdomar.

Liksom på alla de andra 149 fängelserna i Thailand kan de intagna som har pengar köpa sig en bättre tillvaro.

Tusentals fångar

Ett antal personer har suttit här flera år och nästan alla intagna befinner sig i ett juridiskt limbo. Ingen är dömd för något brott i laglig mening, utan väntar bara på att visas ut ur landet.

IDC var ursprungligen tänkt som ett provisoriskt häkte med en maxkapacitet på 700 intagna. Nu finns ofta det tredubbla där.

De delas upp efter kön och nationalitet. Män här, kvinnor där. De flesta intagna är flyktingar från Thailands grannländer Laos, Burma och Kambodja.

Thailand har inte skrivit på FN:s flyktingkonvention från 1951.