En död i Alicante-storm: ”Vi vågar oss inte ut”

Uppdaterad 2017-02-13 | Publicerad 2016-12-18

Det blåser och regnar kraftigt i sydöstra Spanien.

På lördagsförmiddagen sveptes en man i väg av det översvämmande vattnet och hittades senare död.

– Vi uppmanas att hålla oss inne, säger Josefine Espegren, 22 år, som bor strax utanför Torrevieja.

Kommunen Valencia gick redan på fredagen ut och utfärdade en orange varning för ovädret, som väntades slå till redan då.

Men det var på natten till lördagen som det tog fart på Costa Blanca, ett populärt område för vintertrötta svenskar.

– Jag vaknade klockan 04 och trodde att det var någon som bröt sig in, säger Josefine Espegren, 22 år, som bor strax utanför Torrevieja.

Hon har hållit sig inomhus hela dagen och berättar att den senaste informationen säger att vindhastigheten ökat från under 20 till drygt 25 meter per sekund de senaste timmarna.

– Det tjuter av blåsten här och regnet smattrar mot fönstren, men det är ännu värre inne i stan, säger hon och berättar att hennes vänner som bor närmare vattnet har fått sina bilar förstörda och är väldigt oroliga.

– Det forsar vatten i hela Torrevieja, säger hon.

”Fyra meter höga vågor”

På spanska tidningar syns bilar och containrar dras med av vattnet och de som bor närmast havet uppmanas att bo hos vänner längre in i landet.

– De säger att vågorna nu är fyra meter höga och kan slå sönder balkongdörrarna, säger hon.

Norr om Torrevieja, i Alicante, har stormen hittills krävt ett liv. En man sveptes i väg av översvämningen på lördagsförmiddagen och hittades senare död, enligt civilgardet, skriver spanska El Pais.

Lokaltidningen Alicante Press rapporterar att ett stort antal hemlösa fått hjälp till ett härbärge och att polis och brandkår jobbar övertid med konsekvenserna av ovädret.

Följ ämnen i artikeln