Astra Zeneca blir ungdomsvaccin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte att Astra Zenecas vaccin ska ges till personer från 65 år och uppåt.

– Det finns inte tillräckligt med data som dokumenterar skydd i de högre åldersgrupperna, säger Sören Andersson, enhetschef för Folkhälsomyndigheten.

Astra Zeneca är det tredje covid-19 vaccinet som godkänns. Men det kommer inte att ges till personer över 65 år. Istället ska övriga godkända vaccin i första hand reserveras till dem.

Anledningen är att det inte finns tillräcklig data om hur Astra Zenecas vaccin skyddar de äldre.

– Från EMA:s håll har man inte tillräckligt med data som dokumenterar skydd i de högre åldersgrupperna, säger Sören Andersson, enhetschef för Folkhälsomyndigheten, på dagens presskonferens.

Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket, säger att Astra Zenecas vaccin har en skyddseffekt på 60 procent hos personer som har fått två doser och är 18 år och uppåt.

– I kliniska studier har 64 personer insjuknat i covid-19 i vaccingruppen mot 154 i placebogruppen, vilket innebär en skyddseffekt på 60 procent.

Astra Zeneca.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Astra Zeneca.

Kan inte beräkna effekten på de över 55 år

Enligt Bergquist kan man inte beräkna skyddseffekten hos personer över 55 år.

– Det är för få fall i studien för att man ska kunna räkna ut en skyddseffekt. Vi tror däremot att vaccinet har skyddseffekt även hos äldre baserat på antikroppssvar.

Från tidigare influensavaccin vet man att skyddseffekten avtar vid stigande ålder.

– Men var den gränsen går kan vi inte uttala oss om, säger hon.

Eftersom personer över 65 år inte kommer få vaccinet ska Folkhälsomyndigheten se över prioriteringsordningen i veckan.

– Det kommer inte att bli några stora omvälvande förändringar i prioriteringsordningen, men lite tydligare hjälp till att använda tillgängliga vacciner. Det är fortfarande så att ålder har högsta prioritet, men man kan tänka sig att hälso- och sjukvårdspersonal kan få använda Astra Zeneca-vaccinet, säger Sören Andersson, på Folkhälsomyndigeten.

Astra Zenecas vaccin väntar nu på godkännande från Läkemedelsverket innan Sveriges befolkning kan tillgå det. Inom kort kommer en produktinformation på Läkemedelverkets hemsida.

Vaccinsamordnare Charlotta Bergquist säger att Läkemedelsverket följer biverkningsrapportering och effekter på både nationell- och på EU- nivå.

– Övervägande reaktioner är relaterade till själva injektionen, att de gör ont på injektionsstället, man kan känna sig sjuk som ett resultat av att immunsystemet är aktiverat.

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE