Mordet på Mikael, 39: ”Sinnessjukt – men inte förvånande”

Sköts till döds framför sin son

Uppdaterad 2024-04-12 | Publicerad 2024-04-11

Mikael, 39, var en vanlig pappa med ett ovanligt civilkurage.

Frågan är hur folk nu ska våga stå upp mot gängen.

– Det här är ju det värsta som kan hända, säger områdespolisen Reine Berglund.

Ett dygn har gått sedan 39-årige Mikael sköts till döds framför ögonen på sin 12-årige son. Utredningen är i ett tidigt skede.

Enligt vad familjen berättat var Mikael och sonen på väg till badhuset i Skärholmen, när de passerade ett gäng.

Mikael, som ogillade gängens närvaro, hamnade i en dispyt med gänget.

En av dem ska ha riktat en pistol mot Mikaels huvud. När han försökte få bort pistolen blev han skjuten i huvudet, enligt uppgifterna.

– Om det här stämmer fullt ut så är det ju helt sinnessjukt. Men tyvärr så är jag inte jätteförvånad, säger polisinspektör Reine Berglund.

Områdespolisen Reine Berglund vill gärna uppmana allmänheten att visa civilkurage, men förstår samtidigt folks rädsla och oro.

Gränserna flyttas fram: ”En dödlig mix”

Reine Berglund är mångårig områdespolis som jobbar i systerområdet Huddinge.

Han understryker att han inte har insyn i utredningen, och talar inte utifrån den. Men han och hans kollegor har drabbats hårt av rapporteringen om Mikael och hans son.

–Jag brukar inte ha svårt att hitta ord, men det här... jag blir på riktigt, riktigt ledsen.

Reine Berglund ser ständigt hur gränserna flyttas fram.

Han lyfter mordet på 12-åriga Adriana, som träffades av två av alla vinande kulor mot en McDonaldsrestaurang i Botkyrka.

Och hur personer mördats gång efter gång, på grund av sitt släktskap med gängkriminella – eller att de råkar bo grannar.

Gärningsmännen blir allt yngre och mer avtrubbade.

– Det är allt från musiken man lyssnar på, till att man följer kriminella som är väldigt aktiva i sociala medier. Man matas med detta dygnet runt, och bygger upp en hypermaskulinitet när man är i grupp. Sedan finns det knappt några gränser längre, i kombination med att man petar i sig narkotika och allt möjligt. Det är en dödlig mix.

”En oerhört svår balansgång”

De senaste åren har straffen skärpts för vapenbrott. Reine Berglund stöter allt oftare på unga kriminella som bär vapen på offentlig plats, än äldre som riskerar längre straff.

– Det är ju ett enormt misslyckande för hela samhället att det springer runt ynglingar med vapen på sig.

Mordet på Mikael väcker frågan hur andra ska våga stå upp mot kriminella, och visa civilkurage.

– Jag tycker det är en oerhört svår balansgång. Som polis är man i grund och botten matad med att uppmana till att ställa upp för samhället, vittna, och att vi alla måste hjälpas åt. Men det finns ju en risk. En livsfarlig risk, emellanåt.

Samtidigt är de kriminellas mål att skrämma lokalsamhället till tystnad.

– Det är förmodligen inte jag som polis som kommer bo i samma trappuppgång som den man vittnat mot, eller möta honom i mataffären. Så jag har full förståelse för rädslan och oron. Samtidigt är det upp till var och en, vad man vill och vågar göra i den enskilda situationen. Det kan också vara att iaktta, filma om det är rätt läge, eller ringa polisen.

Allt fler mord klaras upp

Ingen är ännu gripen, misstänkt för mordet på Mikael.

Överlag har polisen blivit bättre på att klara upp de grova brotten.

I januari sa Stockholms nya regionpolischef Mattias Andersson till DN att över 70 procent av våldsvågens grova brott har eller ser ut att klaras upp – att jämföra med tidigare siffror på knappt 15 procent.

– Vi jobbar med grova våldsbrott väldigt ofta, och då blir vi vassare på det. Det vore konstigt annars. En faktor är att yngre gärningsmän gör fler misstag, som hjälper till i vårt arbete. Så det görs ett otroligt jobb, men det räcker inte till när sånt här händer.

Mordet på Mikael, som skedde framför hans 12-åriga son, väcker polisens beslutsamhet, försäkrar Reine Berglund.

– Vi ska utreda det här och få tag på de skyldiga. Det är det absolut minsta man kan hoppas på.