Intern irritation efter Ebba Buschs klimatmiss: ”Klantigt”

Publicerad 2023-09-08

Energi- och näringsminister Ebba Busch KU-anmäldes efter att hon sa att regeringen inte har gjort klimatberäkningar av den sänkta drivmedelsskatten – något som inte visade sig stämma.

Nu vittnar källor inom regeringen om en ökad irritation över hur KD-ledarens departement hamnar i blåsväder efter blåsväder.

– Det är så klantigt, säger en källa till Aftonbladet.

På torsdagen presenterade regeringen en skattesänkning på bensin och diesel. Taktpinnen delades mellan energi- och näringsminister Ebba Busch och Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Efter att statsrådet och SD-toppen var färdiga med presentationen av skattesänkningen öppnade man upp för frågor från journalisterna.

På frågan om hur mycket utsläppen ökar på grund av skattesänkningen på drivmedel svarade Ebba Busch att beräkningen inte var gjord.

– Den fullständiga beräkningen har vi ännu inte gjort, svarade Ebba Busch med tillägget att regeringen skulle återkomma.

Men beräkningen var gjord och fanns med i regeringens underlag till förslaget. Det fick Miljöpartiet att rasa och MP KU-anmälde ministern med påståendet att Ebba Buschs svar var vilseledande.

”Det är ju en enkel fråga”

Även inom regeringssamarbetet har det uppstått irritation på grund av Ebba Buschs hantering av frågan.

Flera personer i regeringskansliet som Aftonbladet pratat med vittnar om en förvåning över energi- och näringsministerns svar.

– Det är ju en enkel fråga hon får. Det är så klantigt, säger en källa som jobbar nära en av regeringens ministrar.

Ebba Busch skriver i en kommentar till Aftonbladet att hon inte hade information om exakt när den slutliga versionen av promemorian, där beräkningen fanns, skulle färdigställas och publiceras.

– Men sedan publicerades ju finansdepartementets promemoria kort efter pressträffen och de uppgifter som efterfrågades blev offentliga. Det är egentligen inte konstigare än att jag vill vara säker på att de svar jag ger är korrekta, skriver ministern vidare.

Ebba Buschs vaga svar om utsläppen ses som en del i ett mönster av missar som gjorts av både Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) den senaste tiden.

”Märkligt hanterat”

Enligt uppgifter till Aftonbladet är stämningen på departementet inte den bästa efter schismen som uppstod när Romina Pourmokhtari tidigare i augusti gick ut med att regeringen anser att motsvarande tio konventionella reaktorer ska byggas till 2045.

Ett medföljande pressmeddelande drogs senare tillbaka med hänvisning till att uttalandet saknade grund.

Ebba Buschs svar på presskonferensen på torsdagen uppfattas också av flera källor som ett försök att ösa över den besvärliga frågan om klimatpåverkan på klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

En källa säger att det nu infunnit sig en osäkerhet kring om det nyinrättade klimat- och näringsdepartementet klarar av att ta sig an de viktiga frågor som vilar på departementet.

– Det är märkligt hanterat, men det är ju inte första gången som man gör bort sig, säger källan vidare.