Faysa Idle tvingas ändra sig om polisskydd: ”Blir tystad – men vägrar vara tyst”

Publicerad 2023-11-11

Faysa Idle.

Faysa Idle, 25, har förlorat sin bror och flera vänner i gängvåldet. Hon har hyllats för sin författardebut ”Ett ord för blod”.

Men hot har nu fått henne att överväga polisskydd.

– Jag berättar bara min historia och ändå blir jag tystad. Men jag vägrar vara tyst, säger hon.

”Lyssna här, jag menar fucking allvar. Du pratar inte om mig eller min vän. Det här är sista gången jag varnar dig, wallah.”

Klockan var 22.43 på torsdagskvällen när Faysa Idle fick meddelandet på Instagram. Hon kände igen profilbilden, det var samma man som stoppade henne inne på Pressbyrån på centralen i Göteborg kvällen innan. Då kom hon precis från ett framträdande på Världslitteraturhuset, var stressad till tåget och registrerade knappt mannen som sa att han ”måste prata med henne”. Nu, ett dygn senare, blev situationen tydligare för henne.

Polisanmält hotet

När debutboken ”Ett ord för blod” kom ut i september väntade sig Faysa Idle att mötas av hot och hat. Boken skildrar hennes uppväxt i skuggan av gängkriget, hur familj och vänner skjutits ihjäl och hur hon själv haft ett pris på sitt huvud. I stället fick hon i princip bara kärlek och lovord när boken släpptes, och när hotet nu kom blev hon förvånad.

– Jag trodde jag visste var hoten skulle komma ifrån. Men jag har varken talat om den här killen eller hans vän. Jag fattar inte varifrån han kommer, ska mina ord klia i ögonen på varje kriminell? Ska jag vara orolig för varje man nu?

Faysa Idle befinner sig på polishuset på Kungsholmen. Det har gått tolv timmar sedan hon fick meddelandet. Nu är polisen inkopplad.

Den här gången handlar hotet inte bara om att man vill tysta henne som person, säger hon. Det handlar om att tysta henne som författare. Men det kommer inte hända, fortsätter hon. Att inte prata går emot allt hon står för.

– Jag kommer inte hålla käften. Hur ska jag kunna uppmana andra att prata om jag själv är tyst? Den dagen jag håller käften är den dag jag inte finns längre.

”Jag kommer aldrig sluta prata”

Hon skriver för de systrar och mödrar som, liksom hon själv, förlorat närstående i gängvåldet. Hon visste vad hon gav sig in på när hon började skildra den gängkriminella världen, men det senaste dygnet har hon insett att hon måste ta sin egen säkerhet på allvar.

Tidigare har hon vid upprepade tillfällen tackat nej till att ha vakter och poliser i samband med sina föreläsningar och samtal. Ingen ska känna sig obekväm i de sammanhangen, har hon resonerat.

Nu har hon tänkt om. Och det gör henne förbannad.

– Jag har kämpat för att få känna mig fri, men hur ska jag känna mig fri med vakter omkring mig? Min dröm är att vara poet och författare, jag kan inte vara något annat. Orden är det enda jag har. Jag kommer inte sluta prata. Jag kommer aldrig sluta.

Svenska PEN: Handlar om yttrandefrihet

Som utgiven författare riktas hotet mot Faysa Idle inte ”bara” mot ett vittne. Det handlar också om yttrandefrihet och rätten att uttrycka sig konstnärligt, säger Kerstin Almegård, ordförande för Svenska PEN.

– Det Faysa gör är väldigt modigt och som författare har hon rätt att uttrycka sig utan att motta hot. Det blir en demokratifråga. Det är viktigt att människor inte tystnar, säger Kerstin Almegård.