Kristerssons svar efter debattlöftet: Kommer visa resultat

Uppdaterad 2023-03-24 | Publicerad 2023-03-21

Statsminister Ulf Kristersson lovade i valrörelsen Anna att det ska var en lagstadgad 30-dagarsgräns på BUP.

Men 190 dagar senare har fortfarande ingenting hänt.

– Jag förstår att man är otålig, jag är själv det med många saker, säger statsministern.

I partiledardebatten den 8 september i fjol fick Anna, vars dotter har svår ptsd, möjlighet att konfrontera statsminister Ulf Kristersson.

På frågan vad som krävs för att barn och unga ska få det stöd de har rätt till, blev svaret en lagstadgad vårdgaranti på 30 dagar skulle gälla för barn – och en bättre samordning.

Men Annas dotter väntar fortfarande på att få hjälp från barn och ungdomspsykiatrin, BUP.

I höstas medverkade Anna som publik i SVT:s statsministerduell, och fick då möjlighet att ställa frågor till nuvarande statsminister Ulf Kristersson.

190 dagar efter debattlöftet till Anna konstaterar statsminister Ulf Kristersson fortfarande att frågan är viktig och att man arbetar med den.

– Vi har till och med skrivit in detta i regeringsförklaringen. Så viktig tycker jag att den här frågan är tillsammans med suicidprevention. Det är de viktigaste frågorna kring psykisk ohälsa. Jag vill också understryka vikten av elevhälsan, och att även psykiska åkommor bör bli en större del av detta.

Inget datum

Samtidigt säger han att det krävs ett antal regelförändringar som först måste utredas och beredas.

– Men vi kommer att införa detta. Det kommer att bli en 30-dagarsgaranti.

Vad vill du säga till dem som fastnat i kön nu och upplever att man inte har tid eller möjlighet att vänta?

– Jag har all förståelse för den känslan, men samtidigt måste man göra saker i rätt ordning. Grundlagen kräver att vi utreder och bereder, man kommer inte runt det.

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Men när kommer de barn och familjer som idag har fastnat i kö att få se resultatet av den vårdgarantin som nu finns med i regeringsförklaringen?

– Jag vågar inte sätta något datum men vi arbetar systematiskt med detta, och det vi ska göra kommer att ske så fort det bara är möjligt.

Kan du lova att det blir en lagstadgad vårdgaranti i den här mandatperioden?

– Den kommer att bli lagstadgad på samma sätt som vi har ett lagstadgat regelverk om 90-dagarsregeln. Det innebär att om man inte följer detta så får det konsekvenser.

”Tar frågan på stort allvar”

Kommer det att finnas ett uppföljningssystem?

– Det kommer att finnas både ett kontroll- och uppföljningssystem. Tidsregler är viktiga då det tvingar regionerna till både långsiktiga och kortsiktiga åtgärder.

Det finns vittnesmål från regioner om att det förekommer ett systematiskt fuskande med kötiderna till BUP. Detta för att få del av kömiljonerna och de prestationsbaserade bidragen från staten. Hur ser du på de uppgifterna?

– Om det förekommer missbruk så måste det stoppas. Men min bild är att de flesta vårdinrättningar vill göra rätt. Sedan saknas det medarbetare på många ställen, så det gäller även att få människor att vilja stanna kvar

Vad vill du säga till dem som idag kan ha väntat i flera år på hjälp?

– Att vi tar den här frågan på väldigt stort allvar och vi kommer att visa resultat under den här mandatperioden.

Följ ämnen i artikeln