S-förslag: Ge kommuner och regioner 11 miljarder

Publicerad 2023-07-04

ALMEDALEN. Socialdemokraterna anklagar regeringen för att trixa med siffrorna.

Det som presenteras som ekonomiska satsningar är i stället besparingar – vilket slår hårt mot regioner och kommuner.

– Man hör ofta Ulf Kristersson prata, men vi ser inte alltid leverans, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna presenterar i dag ett förslag på att inrätta vad de kallar en ”bottenplatta” för välfärden. Sammanfattningsvis vill partiet att kommuner och regioner ska få mer pengar genom att statsbidragen ska indexeras och räknas upp i takt med inflationen.

– Med dagens rekordhöga inflation gröps värdet av statsbidraget ut i rasande takt, tillskott på flera miljarder kan i själva verket innebära en urholkning av värdet i reala termer, säger ekonomiskpolitiska talespersonen Mikael Damberg.

Med S-förslaget skulle kommuner och regioner få 11 miljarder kronor mer nästa år. Pengar som kan gå till till exempel skola och vård.

Magdalena Andersson och Mikael Damberg vill skjuta till 11 miljarder till välfärden.

Urholkar det politiska samtalet

Partiet vill också få till ett skifte i det politiska samtalet. Damberg menar att politiker från olika partier presenterar satsningar som egentligen inte ger så mycket mer pengar. Han tar som exempel att regeringen säger att den nu genomför den största satsningen på skolan på 30 år.

– Det går inte att komma fram till det när det är två miljarder mindre till skolan det här året jämfört med förra året. Det urholkar det politiska samtalet och en minskad respekt för demokratin.

Magdalena Andersson:

– Tänk alla föräldrar, elever, lärare, som hör att det är den största satsningen i skolan på 30 år, men så får man ett besparingsbeting. Det var ingen satsning, det var en besparing.

Socialdemokraterna anklagar regeringen för att trixa med siffrorna.

Plus eller minus

Är politiker oärliga, trixar ni med siffrorna?

– Alla politiska partier presenterar ibland satsningar, ibland när andra satsningar löpt ut. Det har skapat diskussion om är det plus eller minus på riktigt, säger Mikael Damberg.

Kan du nämna något ni har presenterat som egentligen var en besparing?

– Nej det tror jag faktiskt inte. Vi hade en annan situation då, där vi ökade resurserna till kommuner och regioner mer än med inflationen, under mina år som finansminister, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson i Almedalen.