Här spårade Jetline ur – 60 sekunder in i åkturen

Publicerad 2023-06-26

Här spårade Gröna Lunds berg- och dalbana Jetline ur – cirka 60 sekunder in i åkturen.

En kvinna i 35-årsåldern dog och nio personer skadades.

– Något sånt här ska inte få hända på Gröna Lund. Det ska inte kunna hända på Gröna Lund, ändå har det hänt, säger Jan Eriksson, vd på nöjesparken.

På mellan sex och åtta meters höjd spårade berg- och dalbanan Jetline plötsligt ur på Gröna Lund under söndagen. Totalt ska 14 personer ha befunnit sig i vagnen. Flera ramlade ur och ett stort räddningspådrag inleddes.

En kvinna i 35-årsåldern dog och nio personer fördes till sjukhus. Under måndagen uppgav Region Stockholm att två av dem hade allvarliga, men inte livshotande skador.

Nöjesparken håller nu stängt i minst en vecka, för att stötta de anställda och bistå polisen i den tekniska utredningen.

Spårade ur i en av de sista kurvorna

Åkturen med Jetline tar vanligtvis runt en och en halv minut.

Ungefär en minut in i åkturen under söndagen inträffade det som inte får hända. När Jetline körde in i en av de sista kurvorna, på mellan sex och åtta meters höjd, spårade vagnen ur.

Precis innan hörde vittnen höga smällar.

På bilder syns hur ett av hjulen på den främre vagnen trillat av.

Bild tagen på urspårade vagnen vid dödsolyckan.

Byggd på 80-talet

Premiärturen för berg- och dalbanan på Gröna Lund gick 1988 och renoverades senast år 2000. Enligt Gröna Lund kan den nå en hastighet på 90 kilometer i timmen.

Gröna Lund uppger att deras attraktioner alltid gås igenom noggrant.

– De besiktigas en gång om året av en oberoende besiktningsman, innan man ens får tillstånd att öppna, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund.

Utöver de årliga besiktningarna säger Annika Troselius att teknisk personal från Gröna Lund går igenom alla attraktioner varje dag innan de öppnar.

På måndagsmorgonen meddelade Statens haverikommission att de inleder en undersökning av olyckan. Syftet ska vara att få en överblick av händelseförloppet.

Krislinje öppen

Region Stockholm har en krislinje öppen för de som nu behöver stöd kopplat till händelsen.

– Är du anhörig eller förälder till barn som varit på plats eller känner oro med anledning av det som hänt, tveka inte att lyssna in och prata med ditt barn eller ungdom om händelsen, säger Charlotte Therup Svedenlöf, chef för kris- och katastrofpsykologi i Region Stockholm.

Den som vill komma i kontakt med en sjuksköterska kan ringa till 1177 och trycka på knappval 8.

Skärmdump från åkturen där vagnen ska ha spårat ur.

Följ ämnen i artikeln