Så mycket kostar cigaretter i EU-länderna

Av: Adam Westin

Publicerad:

119 kronor i Dublin – 27 spänn på Sunny Beach.

Priserna på ett paket cigaretter skiljer sig åt rejält – något som leder till smuggling, varnar EU-kommissionen i en rapport.

Åtta procent av cigaretterna som säljs inom EU är smugglade, enligt en ny rapport från EU-kommissionen.

De länder som har höga skattesatser för att avskräcka rökare undermineras, enligt rapporten. Både genom att privatpersoner lagligt köper cigaretter i länder där det är billigt – men kanske framförallt genom illegal smuggling.

Bulgarien billigast i EU

– Prisskillnader är en av de saker som man har kollat på och diskuterat. Men det är inte en helt enkel fråga med tanke på att medlemsstaterna har – inom vissa ramar – stora möjligheter att sätta sina egna skattesatser, säger Johan Westlund, rättssakkunnig på Finansdepartementet.

Priset på cigaretter skiljer sig mycket åt mellan EU-länderna.
Foto: Martina Holmberg / TT NYHETSBYRÅN
Priset på cigaretter skiljer sig mycket åt mellan EU-länderna.

Bulgarien, Lettland och Litauen hör till de länder som har lägst cigarettpriser. Även Danmark, Österrike och Luxemburg har låga priser om man ser till ländernas köpkraft, skriver The Guardian.

Ingen harmoniserad lagstiftning

I EU-toppen ligger Irland, Frankrike och nyligen utträdda Storbritannien.

Rapporten konstaterar också att det inte finns någon harmoniserad lagstiftning kring e-cigaretter, som blir allt mer populärt. Antalet regelbundna e-rökare i EU har ökat från sex miljoner till tolv miljoner mellan 2013 och 2017.

Publicerad: