Åkessons vändning: Föredrar Biden

Publicerad 2022-04-02

Tidigare har Jimmie Åkesson (SD) inte kunnat välja mellan Biden och Putin.

Nu är SD-ledarens svar ”en självklarhet”.

– Det är klart att jag väljer Biden, säger han i Ekots Lördagsintervju.

När Sverigedemokraternas partiledare intervjuades i SVT:s 30 minuter ville han inte säga vem han föredrar av USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin. Det var före kriget.

I dag, en dryg månad in i kriget, fick han samma fråga i Ekots lördagsintervju.

– Det är självklart i dag att när Ryssland dels invaderat Ukraina och dels utgör ett hot mot vår säkerhet och har förändrat hela säkerhetspolitiska situationen i vår del av världen, att vi nu hoppas på Biden-administrationens stöd om det skulle hända något här, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson, SD:s partiledare.

Försvarar beslutet trots att ”Sverige är fullt”

Partiledaren blev även utfrågad om hur han ser på partiets beslut att ställa sig bakom EU:s massflyktingsdirektiv, trots SD:s utgångspunkt om en stram migrationspolitik.

– Så är det när man tillhör närområdet. Sverige har inte i modern tid tillhört närområdet i en sådan här konflikt tidigare utan det är nytt för oss, säger Åkesson.

SD står alltså bakom att Sverige kan ta emot många fler flyktingar än tidigare, trots att partiledaren själv delade ut flygblad vid den grekisk-turkiska gränsen 2020 om att Sverige är fullt. Det tycker han fortfarande, säger han i intervjun. Hur det går ihop skyller han på tidigare politiska beslut.

– Hade vi skött invandringspolitiken historiskt hade det sett helt annorlunda ut och då hade vi haft en helt annan kapacitet, säger SD-ledaren.

President Biden.

”Agerade irrationellt”

SD:s riksdagsledamot Roger Richthoff petades tidigare i veckan efter att han spridit rysk propaganda på sociala medier, vilket Expo var först att rapportera om.

Jimmie Åkesson hävdar att han inte fick något bra svar från Richthoff om varför filmerna delades.

– Det är problematiskt när en person i en sådan position agerar irrationellt, säger Åkesson.

Han menar att Richthoff, som var en av partiets ledande försvarspolitiker, inte

– När man från vår grupplednings sida ställer frågor om den här filmen så får han inga riktiga svar. Vilken då kan tyda på att man antingen inte har sett filmen, eller så vet man inte vad man har sett, eller är man bara allmänt förvirrad, säger Åkesson.

Följ ämnen i artikeln